Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Saponinden zengin Gypsophila eriocalyx Boiss metanolik ekstraktı (GEME) nöroblastom kanser hücre hattı (SH-SY5Y) üzerinde antikanserojenik etki göstermektedir
2024
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada saponinden zengini Gypsophila eriocalyx metanol ekstraktı (GEME)’nın nöroblastom kanserr hücre hattı (SH-SY5Y) üzerinde herhangi bir anti-karsinojenik aktivite gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu nedenle GEME’nin saponin kompozisyonunu LC-MS analizi kullanarak, hücre canlılığı üzerindeki etkisini MTT analizi, apoptozis üzerindeki etkisini akış sitometrisi ve qRT-PCR analizi ile belirledik. Bulgular: LC-MS analizinde, GEME’nin yüksek miktarda saponin (0,05-0,48 µg/g) içerdiğini belirledik. GEME’nin 48 saatte 100 μg/mL IC50 dozuna sahip olduğunu belirledik. GEME’nin apoptotik hücrelerin yüzdesini (%5,19 ve %65,21) önemli ölçüde arttırma ve mitokondrilerin bozulmasına (%46,18) etkisi oldu. Ayrıca, BCL2 (2,76 kat) gen ekspresyonunun kontrol grubundan önemli ölçüde düşük olduğunu BAX (2,21 kat), CASP3 (2,43 kat), CASP7 (2,98 kat), CASP8 (2,23 kat), CASP9 (2,78 kat) ve CYCS (2,12 kat) genlerinin ise kontrol grubundan anlamlı derecede yüksek olduğunu gösterdik. Sonuç: Bulgulara bakıldığında saponin açısından zengin GEME’nin önemli bir antikarsinojenik ajan olarak öne çıktığı ortaya çıkmaktadır. Dikkate değer etkinliği, hücre canlılığını önemli ölçüde azaltma, apoptozu etkili bir şekilde tetikleme ve kanser hücrelerinde mitokondriyal bozulma oranını önemli ölçüde artırma yetenekleriyle kanıtlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Saponin Rich Gypsophila Eriocalyx Boiss Methanolic Extract (geme) Exhibit Anticancerogenic Effect Against Neuroblastoma Cancer Cell Line (sh-sy5y)
2024
Yazar:  
Özet:

Purpose: Herein, we sought to determine whether of saponin rich Gypsophila eriocalyx methanol extract (GEME) would exhibit any anti-carcinogenic activity on neuroblastoma cancer cell line (SH-SY5Y). Materials and Methods: We therefore determined GEME’s saponin composition using LC-MS analysis, its impact on cell viability using MTT analysis, flow cytometry, and to find out its impact on apoptosis using qRT-PCR analysis. Results: In the LC-MS analysis we determined that GEME contained high amounts of saponin (0.05-0.48 µg/g). We determined that GEME had an IC50 dose of 100 μg/mL at 48 hours. GEME had the effect of substantially increasing the percentage of apoptotic cells (5.19% and 65.21%) and disruption of mitochondria (46.18%). We also demonstrated that BCL2 gene expression (2.76 fold) was significantly reduced than that of the control while BAX (2.21 fold), CASP3 (2.43 fold), CASP7 (2.98 fold), CASP8 (2.23 fold), CASP9 (2.78 fold), and CYCS (2.12 fold) genes were expressed significantly higher than those of the control. Conclusion: Considering the findings, it becomes clear that saponin-rich GEME stands out as a significant anticarcinogenic agent. Its remarkable efficacy is demonstrated through its capabilities to notably reduce cell viability, effectively trigger apoptosis, and significantly increase the rate of mitochondrial disruption in cancer cells.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.873
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal