Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 51
 İndirme 12
Etnik temelli siber zorbalık: Ergenlerin ve akranlarının göçmenlere yönelik tutumlarının rolü
2021
Dergi:  
Turkish Journal of Education
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de göç oranları son yıllarda artmaktadır. Okul ortamları göçmen çocuk ve ergenlerin sosyalleşme ve kültürleşme süreçlerinde önemlidir. Ancak göçmenler okullarda zorbalık ve ayrımcılık gibi olumsuz tutum ve davranışlara da maruz kalabilmektedir. Göçmen ergenler etnik temelli siber zorbalığa maruz kalma riski altındadır. Ancak göçmen ergenlerin artan sayılarına rağmen siber zorbalığın nedenlerine ilişkin çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu çalışmada a) ergenlerin ve akranlarının göçmen ergenlere yönelik tutumlarının etnik temelli siber zorbalık davranışlarındaki yordayıcı rolü ve (b) siber mağdurun göçmen olmasının ergenlerin göçmenlere yönelik siber zorbalık davranışında bir neden olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma sorularının incelenmesinde karma desen yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi Ankara’da iki farklı ortaokulda öğrenim gören 139 ergenden (X̄yaş=13,16, SS=0,94) oluşmaktadır. Bulgular hem ergenin hem de akranının göçmenlere yönelik olumsuz tutumunun etnik temelli siber zorbalığı yordadığını göstermiştir. Ancak, göçmelere yönelik pozitif tutum etnik temelli siber zorbalıkla ilişkili bulunmamıştır. Etnik ayrımcılığa yönelik nitel analiz sonuçları davranışsal gizlilik çerçevesinde yorumlanmıştır. Çalışmanın sonuçları okul ortamında göçmenlere yönelik olumsuz tutumların göçmen öğrencilerin siber zorbalık davranışına maruz kalma ihtimallerini arttırdığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ethnic-based Cyberbullying: The Role Of Adolescents’ and Their Peers’ Attitudes Towards Immigrants
2021
Yazar:  
Özet:

The rate of migration has increased in Turkey in recent years. The school setting is the most important area for socialization and acculturation for immigrant adolescents. It is also the place where they might be exposed to negative attitudes and behaviors from their peers. Immigrant adolescents are at risk of experiencing ethnic-based cyberbullying; however, the research on its causes was limited despite the growing numbers of immigrant adolescents. We examined (a) the predictive role of adolescents' and their peers' attitudes toward immigrant adolescents’ ethnic-based cyberbullying behaviors and (b) whether the immigrant background of the cyber victim affects adolescents' reasoning about cyberbullying toward immigrants. To address the research questions, we used a mixed-method design. The sample included 139 participants (X̄age=13.16, SD=0.94) who attended two different secondary schools in Ankara. We found that both adolescents' and their peers' negative attitudes predicted ethnic-based cyberbullying. However, a positive attitude toward immigrants was not found to be related to ethnic-based cyberbullying. Qualitative analysis results regarding ethnic discrimination were interpreted within the framework of behavioral privacy. The present study highlighted that immigrant students are more likely to be cyber victimized in the presence of a negative attitude toward immigrants at the class level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Education

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 210
Atıf : 1.182
2023 Impact/Etki : 0.1
Turkish Journal of Education