Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Kurtuluş Caddesi’nin Kentsel Bellek Bağlamında Zihin Haritaları Üzerinden Analizi
2024
Dergi:  
Mimarlık ve Yaşam
Yazar:  
Özet:

Anıları hatırlama sürecinde bellek, kodlama, bilgi depolama ve bu bilgiyi yeniden kullanma gibi çeşitli aşamalardan geçmektedir. Bu aşamalarda, birey cadde, sokak, bina gibi referans noktalarına ihtiyaç duymaktadır. Bu referans noktaları aracılığıyla kentsel bellek mekanları oluşmakta ve bu mekanlar sayesinde anılar, geçmişten günümüze taşınmaktadır. Anıların geleceğe taşınma sürecinde önemli bir görevi üstlenen kentsel bellek mekanlarının tespiti için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birisi ise zihin haritası elde etme yöntemidir. Kenti deneyimleyen kişilerden elde edilen zihin haritaları sayesinde kentsel imgenin sistematik bir incelemesi yapılabilmektedir. Birey, belleğinde yer alan mekânsal biçimlerin temsilini renkler, simgeler ve şekillerle kâğıda aktararak grafiksel bir anlatım ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada, Antakya’nın tarihi izlerini taşıyan Kurtuluş Caddesi’nin kentsel bellek ögeleri, farklı yaş, cinsiyet ve meslek gruplarındaki bireylerden elde edilen zihin haritalarının analizleri ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Kurtuluş Caddesi ve yakın çevresinin çizildiği zihin haritalarında Affan Kahvesi, Habibi Neccar Cami gibi mekanların kentsel belleği oluşturduğu görülmüştür. Çalışmanın yapıldığı süreçte meydana gelen deprem sonucunda kent ağır bir hasar almıştır. Alınan hasarın ilerleyen süreçlerde onarılması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Yapılacak olan çalışmalarda kentsel bellek mekanlarının kent ve kentliye yeniden kazandırılması oldukça önemlidir. Bu noktada, bu çalışma kentsel bellek mekanlarının tespit edilmesinde yapılacak olan çalışmalara yardımcı olacağı düşülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Kurtulus Street In The Context Of Urban Memory Through Cognitive Maps
2024
Yazar:  
Özet:

In the process of recalling memories, the memory undergoes various stages such as encoding, storing of information, and the retrieval of this information for reuse. In these stages, the individual requires reference points, such as streets, avenues, and buildings. Through these reference points, urban memory spaces are created, and through these spaces, memories are transported from the past to the present. Various methods exist for identifying urban memory spaces that play a significant role in the process of carrying memories into the future. One such method is obtaining mental maps. Through mental maps gathered from individuals who experience the city, a systematic examination of the urban image can be conducted through mental maps gathered from individuals who experience the city. In this study, the urban memory elements of Antakya's Kurtuluş Avenue, which bears the historical traces of the city, have been identified through the analysis of mental maps obtained from individuals of different ages, genders, and professional groups. The mental maps featuring Kurtuluş Avenue and its immediate surroundings have revealed that locations such as Affan Coffeehouse and Habibi Neccar Mosque constitute the urban memory. During the course of this study, the city sustained severe damage due to an earthquake. There will be necessary efforts to repair this damage in future processes. In these forthcoming efforts, restoring the urban memory spaces to the city and its inhabitants is of great significance. At this point, this study is considered to aid in identifying urban memory spaces.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mimarlık ve Yaşam

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 268
Atıf : 540
2023 Impact/Etki : 0.127
Mimarlık ve Yaşam