Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 4
Serebral Palsili Çocuklarda Adaptif Cihaz Kullanımını Etkileyen Faktörler
2020
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmada Serebral Palsili (SP) çocukların adaptif cihazları (AC) kullanım düzeyi, cihazların temin edilmesinde ve kullanımında karşılaşılan zorluklar ile SP’li çocuğa sahip ailelerin ve pediatrik rehabilitasyon alanında çalışan fizyoterapistlerin bu cihazların kullanımından duydukları memnuniyeti araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 0-18 yaş arası 93 SP’li çocuk ve aileleri ile pediatrik rehabilitasyonda çalışan 50 fizyoterapist dahil edildi. Fonksiyonel seviye Kaba Motor Fonksiyon Sınıflama Sistemi (KMFSS) ile değerlendirildi. Ailelerin ve fizyoterapistlerin bu cihazların kullanılmasından duydukları memnuniyet ile cihazlara erişimde karşılaşılan zorluklar araştırmacı tarafından beşli likert skalası kullanılarak oluşturulan değerlendirme formlarıyla değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 93 SP’liden 28’i AC kullanmaktaydı (%30,10). Fizyoterapistler tarafından öngörülen AC kullanım gerekliliği %67,70 idi. AC kullanımı ile KMFSS seviyeleri arasında istatistiksel anlamlı ilişki bulundu (p=0,003). AC kullanan SP’li çocukların ailelerinin %75’i cihazlara erişimde çeşitli zorluklar ile karşılaştıklarını ayrıca %82,10’u çocuklarının bu cihazları kullanmalarından memnun olduklarını belirtti. Fizyoterapistlerin %98’i SP rehabilitasyonunda AC kullanımının önemli olduğunu, %94’ü ise kullanılmasından memnun olduklarını belirtti. Sonuç: SP’li çocuklarda AC kullanımı ile KMFSS seviyeleri arasında anlamlı ilişki olmakla birlikte, AC kullananların sayısı öngörülenin çok altında yer almaktadır. AC kullanan SP’li çocukların ailelerinin cihazlara erişiminde ekonomik zorluk yaşamasına rağmen hem ailelerin hem de fizyoterapistlerin SP rehabilitasyonunda AC’leri kullanılmasından memnun oldukları görüldü.

Anahtar Kelimeler:

Factors That Affect the Use of Adaptive Devices in Brain Palsy Children
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: The study was aimed at investigating the level of use of adaptive devices (AC) for children, the difficulties faced in the supply and use of devices and the satisfaction of families with SP children and physiotherapists working in the field of pediatric rehabilitation from the use of these devices. Tools and Methods: The study included 50 physiotherapists working in pediatric rehabilitation with 93 SP children and their families aged 0-18 years. The functional level was assessed by the Hard Motor Function Classification System (KMFSS). The satisfaction that parents and physiotherapists hear from the use of these devices and the difficulties faced in access to the devices were assessed by the researcher with the evaluation forms created using the five-digit liquid scale. Results: 28 of 93 SPs involved in the study used AC (30,10%). The requirement for AC use forecast by physiotherapists was 67.70%. There was a statistically meaningful relationship between AC use and KMFSS levels (p=0,003). 75% of their families with SPs using AC have various difficulties in accessing devices, and 82.10% said their children are happy to use these devices. 98% of physiotherapists said the use of AC in SP rehabilitation is important, while 94% were pleased with its use. The result: While there is a meaningful relationship between AC use and KMFSS levels in children with SP, the number of AC users is far below the expected. Despite the economic difficulties in the access of their families to the devices, children with AC have been pleased with the use of ACs in the rehabilitation of both families and physiotherapists.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.174
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi