Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Sclerosing encapsulating peritonitis; silent danger in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients: case report and review of the literature
2013
Dergi:  
Cumhuriyet Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Abstract Sclerosing encapsulating peritonitis is a rare complication of continuous ambulatory peritoneal dialysis. Sclerosing encapsulating peritonitis causes weight loss, intermittent bowel obstruction and decrease in peritoneal water and solute transport. Mortality may reach up to 50% due to severe malnutrition and ileus. Although the etiology is not fully known, many reasons such as frequent peritonitis attacks, bio-incompatibility of dialysate and catheter, intra-peritoneal contamination with clorhexidine, and use of beta-blockers are held responsible. Diagnosis is difficult in early stage. In this stage, abdominal computed tomography findings are important. It is often diagnosed during operation of the patients who developed complications such as bowel obstruction. Termination of peritoneal dialysis and providing nutritional support, use of immunosuppressive drugs, and surgical approach can be used for treatment. In this article, a 46-year-old male who had been using continuous ambulatory peritoneal dialysis as a renal replacement therapy for 9 years, presenting with peritonitis attacks, severe abdominal paintogether with weight loss and was diagnosed as sclerosing encapsulating peritonitis is presented. Keywords: Continuous ambulatory peritoneal dialysis, abdominal computerized tomography, sclerosing encapsulating peritonitis   Özet Sklerozan enkapsüle peritonit, sürekli ayaktan periton diyalizinin nadir bir komplikasyonudur. Sklerozan enkapsüle peritonit kilo kaybı, aralıklı barsak tıkanması ve peritoneal su ve solid taşınmasında azalmaya neden olur. Mortalite oranı ağır malnütrisyon ve ileus nedeniyle %50’ye kadar ulaşabilir. Etyolojisi tam olarak bilinmemekle birlikte, sık peritonit atakları, diyalizat ve kateterin biyo-uyumsuzluğu, klorheksidinle intra-peritoneal kontaminasyon ve beta blokör kullanımı gibi birçok neden sorumlu tutulur. Erken dönemde tanısı zordur. Bu dönemde bilgisayarlı batın tomografisi bulguları önemlidir. Barsak tıkanması gibi komplikasyon gelişen hastalarda sıklıkla operasyon sırasında teşhis edilir. Periton diyalizini sonlandırmak, beslenme desteği sağlamak, immünsupresif ilaçların kullanımı ve cerrahi yaklaşım tedavi için uygulanabilir. Bu makalede dokuz yıldır renal replasman tedavisi olarak sürekli ayaktan periton diyalizi kullanmakta olan, peritonit atakları, şiddetli karın ağrısı ve kilo kaybı semptomları ile başvuran ve sklerozan enkapsüle peritonit tanısı alan 46 yaşında erkek olgu sunulmaktadır. Anahtar sözcükler: Sürekli ayaktan periton diyalizi, bilgisayarlı batın tomografisi, sklerozan enkapsüle peritonit

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cumhuriyet Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.135
Atıf : 1.205
2023 Impact/Etki : 0.008
Cumhuriyet Tıp Dergisi