Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 10
 İndirme 3
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarında (2015-2030) Emzirmenin Önemi ve Türkiye’deki Mevcut Durum Işığında Hemşireye Düşen Görevler
2020
Dergi:  
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Açlık ve yetersiz beslenme, ülkelerin kalkınmasının önündeki en büyük engellerden biridir. Beslenme ile ilgili sorunlar, sadece düşük gelirli ülkeleri değil, orta ve yüksek gelirli ülkeleri de etkilemektedir. Özellikle yenidoğan ve bebeklik döneminde görülen yetersiz ve dengesiz beslenmenin uzun vadede toplumun ekonomik ve kültürel gelişimine olumsuz etkileri mevcuttur. Beslenme sorunlarının insan hayatının erken dönemlerinde başlaması, yenidoğanın hayatta kalma olasılığını azaltıp, ilerideki fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimini olumsuz şekilde etkilemektedir. Bebek beslenmesinin en önemli öğesi anne sütüdür. Ancak son yıllarda, bakterilerin keşfi, hazır gıda ve mamaların yaygınlaşması,  teknolojinin gelişmesi ve kültürlerin değişmesi de dahil olmak üzere pek çok nedenden ötürü anne sütü alımı dünya genelinde istenen düzeyde değildir. Türkiye’de emzirmenin oldukça yaygın olduğu bilinmektedir. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması verilerine göre, emzirme oranlarının yüksekliğinin yanında, sadece anne sütü ile beslenme ve ortanca emzirme süresi istenilenden düşük düzeydedir. Emzirme uygulamalarının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi 2030 yılına kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için oldukça önemlidir. Yenidoğan ve bebeklik döneminde beslenme yetersizliklerini önlemeye yönelik yapılan girişimlerin, erişkin döneme ve topluma getireceği faydalarının yanı sıra ülke kalkınmışlık düzeyine yapacağı katkı kaçınılmazdır. Doğum sonrası erken dönemde anne ve yenidoğan arasındaki ilişkinin başlatılması hemşireye düşen en önemli sorumluklardan biridir. Anne ve yenidoğan arasındaki temasın erken dönemde başlatılması, süt salınımının başlaması ve artmasına yardımcı olur. Bu çalışmanın amacı; sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmada, bebek beslenmesinin mevcut durumunu ve bu süreçte hemşirenin önemini vurgulamak, yapılanlar ve yapılması gerekenler konusunda fikir sağlayabilmektir.

Anahtar Kelimeler:

The importance of breastfeeding in Sustainable Development Goals (2015-2030) and the tasks that fall to nurses in the light of the current situation in Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

Hunger and malnutrition are some of the biggest obstacles to the development of countries. Nutritional problems affect not only low-income countries but also middle and high-income countries. Inadequate and imbalanced nutrition, especially in the newborn and childhood, negatively affects the economic and cultural development of the society in the long run. The beginning of nutritional problems early in human life reduces the likelihood of newborn survival and negatively affects their future physical, emotional and social development. The most important element of baby nutrition is breast milk. However, in recent years, breast milk intake has not been at the desired level worldwide for many reasons, including the discovery of bacteria, the spread of ready-made food and baby food, the development of technology, and the changes of cultures. Breastfeeding is known to be fairly common in Turkey. According to the Turkey Demographic and Health Survey data, despite breastfeeding rate is high, breastfeeding only, and the median duration of breastfeeding is lower than desired. Protecting, encouraging, and supporting breastfeeding practices is essential to Sustainable Development Goals by 2030. In addition to the benefits, it will bring to adulthood and society, attempts to prevent nutritional deficiencies in the newborn and childhood period are inevitable. Starting the relationship between mother and newborn in the early postpartum period is one of the most critical responsibilities for the nurse. Initiating contact between the mother and the newborn early helps to start and increase milk release. This study aims to highlight the current state of infant nutrition, the importance of nurses in this process in achieving sustainable nutrition goals, and providing an idea of what has been done and what to do.

Anahtar Kelimeler:

The Importance Of Breastfeeding In Sustainable Development Goals (2015-2030), and The Duties Of Nurse In The Light Of The Current Situation In Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

Hunger and malnutrition are some of the biggest obstacles to the development of countries. Nutritional problems affect not only low-income countries but also middle and high-income countries. Inadequate and unbalanced nutrition, especially in the newborn and infancy, negatively affects the economic and cultural development of the society in the long run. The beginning of nutritional problems early in human life reduces the likelihood of newborn survival and negatively affects their future physical, emotional and social development. The most important element of baby nutrition is breast milk. However, in recent years, breast milk intake has not been at the desired level worldwide for many reasons, including the discovery of bacteria, the spread of ready-made food and baby food, the development of technology, and the changes of cultures. Breastfeeding is known to be fairly common in Turkey. According to the Turkey Demographic and Health Survey data, despite breastfeeding rate is high, breastfeeding only, and the median duration of breastfeeding is lower than desired. Protecting, encouraging, and supporting breastfeeding practices is essential to achieve Sustainable Development Goals by 2030. In addition to the benefits, it will bring to adulthood and society, attempts to prevent nutritional deficiencies in the newborn and infancy period are inevitable. Starting the relationship between mother and newborn in the early postpartum period is one of the most critical responsibilities for the nurse. Initiating contact between the mother and the newborn early helps to start and increase milk release. This study aims to highlight the current state of infant nutrition, the importance of nurses in this process in achieving sustainable nutrition goals, and providing an idea of what has being done and what to do. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 756
Atıf : 1.215
2023 Impact/Etki : 0.102
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi