Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Birinci Trimester Gebelikle İlişkili Plasma Protein-A Düzeyinin, İkinci Trimester Uterin Arter Doppler, Plasental Boyut ve Kötü Obstetrik Sonuçlarla İlişkisi
2014
Dergi:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Birinci trimester Down Sendromu taramasında 3. persentilin altında ≤0.30 Multiples of Median MoM olan pregnancy associated plasma protein-A PAPP-A düzeyinin, ikinci trimester ortalama uterin arter UtA pulsatilite indeksi PI ile plasental boyut ölçümü ve kötü obstetrik sonuçlarla ilişkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Eylül 2010 ile Ocak 2011 tarihleri arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araraştırma Hastanesi Perinatoloji polikliniğine başvuran birinci trimester tarama testinde PAPP-A düzeyi ≤ 0.30 düzeltilmiş MoM saptanan 32 Grup 1 , PAPP-A düzeyi >0.30 düzeltilmiş MoM saptanan 50 kadın grup 2 çalışmaya dahil edildi. Gebeler 18-24 haftalarda plasenta boyut ölçümü ve UtA doppleri ile yeniden değerlendirildi. Artmış UtA direnç indeksi olarak ortalama UtA PI ≥1.45 anormal kabul edildi. Gebeler düşük PAPP-A ve artmış UtA PI Grup 1:n=7 ve normal PAPP-A ve normal UtA PI Grup 2:n=75 olarak tekrar gruplandı ve doğum sonrası preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği IUGG , oligohidramnios, erken doğum gibi gebelik komplikasyonları açısından sorgulandı.Bulgular: PAPP-A düzeyine göre gruplar karşılaştırıldığında kötü obsterik sonuçlar düşük PAPP-A grubunda fazla iken istatiksel olarak anlamlı fark yalnızca preeklampside izlendi p=0.02 . İkinci trimester plasenta boyutu ve UtA PI değerlerinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Gebeler PAPP-A ve UtA PI değerine göre gruplandığında düşük PAPP-A ve yüksek UtA PI grubunda IUGG p=0.03 , oligohidramnios p=0.04 daha fazla, doğum kilosu daha düşüktü p= 0.02 ve fark istatistiksel olarak anlamlıydı, preeklampsi açısından anlamlı fark saptanmadı p=0.23 .Sonuç: Sonuçları iştir ki, plasental yetmezliğin anne ve fetus üzerindeki olumsuz etkilerini tahmin etmek mümkündür, ancak tek başına kullanılabilecek bir tarama metodu yoktur. Kötü obstetrik sonuçları tarama amaçlı, biyokimyasal ve ultrasonografik parametreleri bir arada kullanan daha geniş randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 370
Atıf : 212
2023 Impact/Etki : 0.02
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi