Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
Akciğer tüberkülozunda tekrarlanan balgam incelemelerinin tanısal değeri: Kaç tane balgam örneği yeterlidir?
2008
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı; akciğer tüberkülozunun tanısında çok sayıda balgam örneğinin incelenmesinin değerini araştırmaktır. 2002 yılı süresince kültür pozitif akciğer tüberkülozu tanılı hastaların balgam yayma ve kültür sonuçlarını analiz ettik. Bin yirmi yedi hastada tanı balgam örneklerinde tüberküloz basilinin saptanmasıyla elde edildi. Laboratuvara gönderilen balgam sayısı 634 olguda bir, 167 olguda iki, 186 olguda üç ve 48 olguda üçten fazla idi. Yedi yüz altmış (%74) olgu pozitif yayma sonucuna sahipti. Yayma pozitif olguların %82.3'ünde birinci balgamın yayma incelemesi pozitif idi. Bu grup olguların %94.9'unda birinci veya ikinci balgam örneğinin yayma incelemesi pozitif bulundu. Üçüncü balgamın yayma incelemesi %4.2 ek tanı değerine sahipti. Sekiz yüz altmış üç (%84) olguda birinci balgamın kültürü pozitifti. İkinci ve üçüncü balgamların kültür incelemeleri sırasıyla %11 ve %4.5 ek tanı değeri sağladı. Kültür pozitif olguların %95'ine ilk iki balgam örneğinin kültür incelemesiyle tanı konuldu. Sonuç olarak; akciğer tüberkülozlu olguların büyük çoğunluğuna iki balgam örneği incelemesiyle tanı konulabilir. Üç veya daha fazla balgam incelemesi yapılması küçük bir ek tanı değerine sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi