Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
Önce biz! Covid-19 sürecinde aşı milliyetçiliği
2022
Dergi:  
Türkiye Halk Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid-19 pandemisi, etkisini her alanda önemli şekilde hissettirmiş ve dünyayı durma noktasına getirmiştir. Dünyanın normal düzenine dönmesi, süreç başlangıcından itibaren aşı ile mümkün görülmüş ve aşı çalışmaları yaklaşık bir yıllık sürede hızlı şekilde sonuç vermiştir. Ancak aşılara olan yaklaşım kamu malı olmak yerine piyasa malı şeklinde gerçekleşmiş ve aşı milliyetçiliği alevlenmiştir. Çalışmanın amacı, aşı milliyetçiliği olarak bilinen kavramı açıklamak, Covid-19 pandemisi sırasında nasıl ortaya çıktığını ve hangi sonuçları doğurduğunu ortaya koymaktır. Ayrıca, aşı milliyetçiliğine karşı Covid-19 aşılarının adil ve eşit erişimi garanti altına almaya çalışan COVAX girişimi hakkında bilgiler sunulmaktadır. Amaca yönelik olarak ilgili kavram hakkında yapılan çalışmalar doküman incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Aşı milliyetçiliğinin doğurduğu sonuçların ortaya konulması için çeşitli ülkelere ait nicel veriler ve grafikler sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda üst gelir grubu ülkeler ile düşük gelir grubunda yer alan ülkeler arasında aşılama oranlarında önemli derecede fark olduğu, buna karşın vaka ve ölüm sayılarının önemli seviyede devam ettiği görülmüştür. COVAX girişiminin aşı milliyetçiliğine karşı önemli bir girişim olduğu ve aşıları özellikle az gelişmiş ülkeler ulaştırma adına çalışmalar yürüttüğü görülmüştür. Bunun yanında küresel işbirliğinin Covid-19 sürecinde gerçekleşmediği, pandemi öncesinde ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH) de kâğıt üzerinde iyi niyet göstergeleri olarak kaldığı görülmüştür. Son olarak, küresel işbirliğini, aşının tahsisini ve üretimini destekleyecek uluslararası bağlayıcılığı olan hukuk kurallarının da eksikliği olduğu görülmüştür. .

Anahtar Kelimeler:

We First! Vaccine Nationalism In The Covid-19 Process
2022
Yazar:  
Özet:

The Covid-19 pandemic has made its impact felt in every field and brought the world to a standstill. The return of the world to its normal order was considered possible with the vaccine from the beginning of the process, and the vaccine studies yielded rapid results in about a year. However, the approach to vaccines was realized in the form of market goods rather than public goods, and vaccine nationalism was inflamed. The study aims to explain the concept known as vaccine nationalism, to reveal how it emerged during the Covid-19 pandemic and what consequences it had. In addition, information about the COVAX initiative established against vaccine nationalism is presented. For this purpose, the studies on the related concept were examined by the document review method. As a result of the study; It has been observed that there is a significant difference in vaccination rates between high-income countries and low-income countries. However, it was observed that the number of cases and deaths continued at a significant level. It has been seen that COVAX is an important initiative against vaccine nationalism and carries out studies for the transportation of vaccines, especially to underdeveloped countries. In addition, it has been observed that global cooperation did not take place during the Covid-19 process, and the Sustainable Development Goals (SDG) set before the pandemic remained goodwill indicators on paper. Finally, it has been observed that there is a lack of internationally binding legal rules to support global cooperation, the allocation and production of the vaccine.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türkiye Halk Sağlığı Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 326
Atıf : 967
2023 Impact/Etki : 0.231
Türkiye Halk Sağlığı Dergisi