Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 4
Futbol Hakemlerinin Algıladıkları Stres Kaynakları ve Yaşam Doyumlarının İncelenmesi
2021
Dergi:  
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Futbol hakemlerinin futbol maçları sırasında algıladıkları stres kaynaklarını ve yaşam doyumlarını demografik özelliklere göre incelemektir. Bu amaç doğrultusunda katılımcılara hazırlanan demografik sorular ile hakemlerin stres kaynaklarını belirleyebilmek için Koca ve Yıldız (2018) tarafından geliştirilen “Futbol Hakemlerini Strese İten Faktörler Ölçeği ile yaşam doyumlarını belirlemek için Diener ve ark. (1985) tarafından geliştirilen Köker (1991) tarafından Türkçeye uyarlanan Yaşam Doyumu ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 90 Akdeniz bölgesi futbol hakemi oluşturmaktadır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik yöntemleri, t-testi ve anova analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda futbol hakemlerinin medeni durum ve klasman değişkeni ile stres kaynakları arasında anlamlı farlılık bulunur iken (p<.05) bu iki değişken ile yaşam doyumları ile arasında herhangi bir farklılığa rastlanmadı (p>.05). Araştırmanın diğer bir sonucu olarak hakemlikten önce futbol oynama değişkeni ve eğitim durumları ile stres kaynakları ve yaşam doyumları arasında herhangi bir farklılık görülmedi (p>.05). Hakemlerin yaş ve eğitim durumları değişkenleri ile stres kaynakları algılamaları arasında farklılık bulundu (p<.05). Ancak yaşam doyumları ile herhangi bir farklılığa rastlanamadı. Araştırma sonucunda futbol hakemlerinin algıladıkları stres faktörlerinin düşük düzeyde yaşam doyumlarının ise yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde bekar olan hakemlerin evli olan hakemlere göre stres kaynakları ortalamalarının yüksek olduğu bulundu. Aynı zamanda yaş aralığı 16-21 olan ve aday hakem klasmanında görev yapan hakemlerin stres kaynaklarının Yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Gelir seviyesi düşük olan hakemlerin stres kaynakları ortalamaları yüksek ve yaşam doyumları düşük bulundu

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   other

Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi