Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 133
 İndirme 6
Pipelle® Biyopsinin Tanısal Doğruluğunu Etkileyen Faktörler
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Anormal uterin kanama ve endometrial kalınlık artışı nedeniyle endometrial örnekleme yapılan hastaların Pipelle® biyopsi ve dilatasyon & küretaj (D&C) sonuçlarının karşılaştırılması ve Pipelle® biyopsinin tanısal doğruluğunu etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Tekirdağ Devlet Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’ne anormal uterin kanama ve/veya endometrial kalınlık nedeniyle başvurup, aynı seansta Pipelle® D&C ile endometrial örnekleme yapılmış 122 olgunun retrospektif olarak dosya taraması ile sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Pipelle® yöntemi ile yapılan biyopsilerin sonuçlarında 44 (%36,1) polip, 26 (%21,3) atrofi, 34 (%27,9) proliferatif endometrium, 11 (%9,0) sekretuvar endometrium, 4 (%3,3) karsinom, 1 (%0,8) atipisiz hiperplazi, 2 (%1,6) enflamasyon bildirildi. D&C yöntemi ile yapılan biyopsilerde 55 (%45,1) polip, 20 (%16,4) atrofi, 31 (%25,4) proliferatif endometrium, 9 (%7,4) sekretuvar endometrium, 4 (%3,3) karsinom, 1 (%0,8) atipisiz hiperplazi, 2 (%1,6) enflamasyon saptandı. Her iki yöntemin uyum oranları proliferatif endometrium, atrofi, polip, sekretuar endometrium, endometrium kanseri, atipisiz hiperplazi ve enflamasyon için sırasıyla %97,6, %95,3, %91,7, %98,3, %100, %100 ve %100 olarak saptandı. İki tanısal yöntem arasında uyumsuzluk en fazla endometrial polip patolojisinde görüldü. Sonuç: Sonuçlarımıza göre; Pipelle® biyopsi ve D&C prosedürü arasında patoloji sonuçları yönünden çok yüksek korelasyon olduğu görülmüştür. Pipelle® biyopsi; anestezi gerektirmemesi, ağrı miktarının az olması ve postoperatif komplikasyon riski azlığı nedeniyle endometrial patolojilerin teşhisi için D&C prosedürünün yerine güvenle tercih edilebilir. Diğer yandan, iki yöntem arasında en fazla uyumsuzluk görülen ve Pipelle® Biopside yetersizliğe yol açabilen endometrial polip olgularında D&C örneklemenin tercih edilmesi kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Factors affecting the diagnostic accuracy of Pipelle Biopsy®
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: An abnormal uterine bleeding and an increase in endometrial thickness were aimed at comparing the results of Pipelle biopsy and dilatation & curtage (D&C) in endometrial sampling patients and researching the factors affecting the diagnostic accuracy of Pipelle biopsy.®®Method: Apply to the Tekirdağ State Hospital, Women's Diseases and Birth Clinic due to abnormal uterine bleeding and/or endometrial thickness and compared the results with the file scan retrospective of 122 events with the endometrial sampling of Pipelle D&C in the same session.® Results: In the results of biopsy performed by Pipelle method, 44 (%36.1) polyp, 26 (%21.3) atrophy, 34 (%27.9) proliferative endometrium, 11 (%9.0) secretive endometrium, 4 (%3.3) carcinoma, 1 (%0.8) atypistic hyperplasia, 2 (%1.6) inflammation were.®In biopsy by D&C method 55 (%45,1) polyps, 20 (%16,4) atrophy, 31 (%25,4) proliferative endometrium, 9 (%7,4) secretive endometrium, 4 (%3,3) carcinoma, 1 (%0,8) atypistic hyperplasia, 2 (%1,6) inflammation were detected.Compatibility rates of both methods were determined for proliferative endometrium, atrophy, polyps, secretory endometrium, endometrium cancer, atypistic hyperplasia and inflammation respectively as 97.6, 95.3, 91.7, 98.3, 100%, 100% and 100%.Incompatibility between the two diagnostic methods was most observed in endometrial polyp pathology. The result: According to our findings, there has been a very high correlation between Pipelle biopsy and D&C procedure in terms of pathological results.®Pipelle biopsy can be preferred safely instead of the D&C procedure for the diagnosis of endometrial pathologies due to the lack of anesthesia, the low amount of pain and the low risk of postoperative complications.®On the other hand, D&C sampling is preferred in endometrial polyp cases that are the most incompatible between the two methods and may lead to a failure in Pipelle Biopside.®

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni