Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 1
HACI BEKTAŞ VELİ DERGAHININ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI İLE MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDEKİ TUTUMU VE MUSTAFA KEMAL PAŞA İLE İLİŞKİLERİ
2021
Dergi:  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS
Yazar:  
Özet:

Mondros Mütarekesinden kısa süre sonra henüz Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatmamışken Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’un İngiltere ve Fransa tarafından işgal edileceği ve başkentin Anadolu’ya taşınması ihtimali ortaya çıkınca, Ocak 1919’da İngiliz Yüksek Komiserliği’ne Hacı Bektaş Veli dergâhı Çelebisi Cemalettin Efendi ve Hacıbektaş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti başkanlığını yürüten Deli İmam’ın oğlu Halil Efendi tarafından protesto telgrafları gönderilmiştir. Döneme ait hatıratlardan anlaşıldığına göre 1919 yılı aralık ayında Temsil Heyeti Reisi Mustafa Kemal ve beraberindeki heyet Sivas’tan Ankara’ya doğru hareket ettikten kısa süre sonra Hacıbektaş’a gelmiştir. Mustafa Kemal burada Salih Niyazi Dedebaba tarafından karşılanmış ve Çelebi Cemalettin Efendi ile görüşmüştür. Dergâh ileri gelenleri, Mustafa Kemal’e ve heyetine mücadelede destek vereceklerini açıkça beyan etmişlerdir. Dergâh ileri gelenlerinin mücadeleye verdikleri destek kendi hayatlarıyla sınırlı kalmamış, kendilerinden sonra gelen yöneticiler tarafından da mücadeleye destek sürmüştür. Çalışmada Milli Mücadele sürecine Hacı Bektaş Veli dergahı ileri gelenleri tarafından verilen desteğin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yine bu Çalışmada elde edilen bulgular tasnif edilmiş, tekke ve zaviyeler ile ilgili gelişmelerin ortaya konulmasında arşiv belgelerinden yararlanılmıştır. Buna ek olarak konu üzerinde kaleme alınmış hatıratların yanı sıra, ikinci elden kaynaklardan faydalanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

HACI BEKTAŞ VELI magazine's first World War with Millennium Fighting and Relationships with Mustafa Kemal Pasha
2021
Yazar:  
Özet:

Shortly after the Mondros Mitarekes, Mustafa Kemal Pasha had not started the National Struggle while the capital of the Ottoman State, Istanbul, would be occupied by Britain and France and the capital would be moved to Anadolu, in January 1919, the British High Commissioner's Haki Bektaş Veli magazine Chelebisi Cemalettin Efendi and Haki Bektaş Müdafa-i Law Society's chairman Deli Imam's son, Halil Efendi, sent protest telegraphs. According to the memoirs of the period, in December 1919, Reisi Mustafa Kemal and his delegation arrived in Hacıbektaş shortly after moving from Sivas to Ankara. Mustafa Kemal was here welcomed by Salih Niyazi Dedebaba and met with Çelebi Cemalettin Efendi. The leaders of the magazine have clearly announced that they will support Mustafa Kemal and his delegation in the fight. The support of the advanced journalists to the fight was not limited to their lives, but was supported by the leaders who came after them. In the study, the National Struggle Process has been designed to reveal the support provided by the Hacı Bektaş Veli magazine. Again, the findings obtained in this Study have been classified, and the archive documents have been used to reveal the developments related to the texts and subjects. In addition to the reminders on the subject, the second hand sources were used.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 732
Atıf : 1.866
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS