User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 72
 Downloands 1
II. BAYEZİD’İN OĞLU ŞEHZADE MAHMUD’UN HAYATI VE FAALİYETLERİ
2010
Journal:  
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi
Author:  
Abstract:

Osmanlı tarihinde Sultan II. Mehmed 1451-1481 ’in vefatını müteakip, oğullarından Şehzade Cem ve Şehzade Bayezid arasında vuku bulan taht mücadelesini Bayezid kazanmış ve sekizinci Osmanlı hükümdarı olarak ülke yönetiminde söz sahibi olmuştur 1481-1512 . Osmanlı Devletinin bu yeni hükümdarı, eski Türk veraset anlayışı gereği oğullarını Anadolu’nun mühim vilayet merkezlerine sancak beyi vali olarak atamakla işe başlamıştır. Bu çerçevede Sultan II. Bayezid’in oğullarından Abdullah, Şehinşah, Alemşah, Ahmed, Korkud, Selim, Mehmed ve Mahmud belli süreler zarfında muhtelif vilayetlerde valilik yapmışlardır. Sultan Bayezid’in en küçük oğlu Şehzade Mahmud, babası devrinde Kastamonu 1484-1504 ve Manisa 1504-1507 vilayetlerinde valilikte bulunmuştur. Bu şehzade, çocukluğunun ilk yıllarını babasının sarayında geçirmesinin akabinde, henüz küçük yaşta Kastamonu’ya gönderilmiş, bu vilayette görev yaptığı dönemde imar faaliyetlerine, ilme, edebiyata, sanata ve devlet-halk bütünleşmesinin sağlanmasına önem vermiştir. Yirmi yıla yakın bir süre kaldığı Kastamonu’dan ayrılış nedeni ise kardeşlerinden Şehzade Alemşah’ın genç yaşta vefat etmesi üzerine onun yerine Manisa valiliğine tayin edilmesidir. Bahsi geçen bu son görev yerinde tıpkı kardeşi gibi hayatının baharında vefat eden 1507 Şehzade Mahmud’un kısa ama ilgi çekici hayatı, bu çalışma ile ele alınmaya değer bulunmuştur.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 997
Cite : 9.207
2023 Impact : 0.354
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi