Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 37
 İndirme 13
Gaziantep Yer Adlarında Kadın
2019
Dergi:  
Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Adbilim, yeryüzünde var olan canlı veya cansız –insanın, taşın, toprağın, bitkinin, hayvanın, renklerin vb.- gözle görülen ve duyularla algılanan her şeyin adını inceleyen bilim dalıdır. Kültürel kimlik analizlerinde değeri yadsınamayacak Adbilim çalışmalarının oldukça mühim sayılabilecek araştırma alanlarından birisi de yer adlarıdır. Bir coğrafyanın adlandırılışı, üzerinde yaşayan halk için, oranın vatan oluşu ile eş değerdir. Türkler, yaklaşık dokuz asırdır Anadolu’nun her karışını yurt edinirken bu toprakların dağına, tepesine, ovasına, yaylasına kültürlerini ve düşünce dünyalarını şifreleyen manalı adlar vermişlerdir. İlk bakışta birbiriyle hiçbir ilgisi yok gibi duran binlerce coğrafya adının incelenmesi neticesinde bunların meydana getirdikleri kültürel sistem, tarih ya da  yaşayış düzeni somutlaştırılabilir.  Söz konusu çalışmada, Gaziantep iline ait 70 adet 1/25.000 ölçekli haritalardan toplamda 8.000 civarında yer adı derlenerek değişik açılardan incelenmiştir. Bu yer adları anlam bakımından tasniflenirken sıklıkla başvurulan kaynaklardan “kişi adları”nın hacmi oldukça dikkat çekici niteliktedir. Diğer yandan kişi adlarından erkek adlarının kadın adlarından sayısal olarak oldukça fazla olması, konun irdelenmesinin gerekliliğini arz etmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada bilhassa bu durumun tarihsel süreç içerisindeki seyri üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Gaziantep Yer Adlarında Kadın
2019
Yazar:  
Özet:

Science is the field of science that studies the names of everything that exists in the earth – man, stone, earth, plant, animal, color, etc. – which is visible and perceived by senses. One of the fields of research that can be considered very important in cultural identity analysis is the place names. The name of a geography, for the people living on it, is equal to the formation of the homeland. For about nine centuries, the Turks have hosted every mixture of Anatolia, and they have given the mountains, the heights, the hills, the hills, the names that encrypt their cultures and the worlds of thought. At first glance, the study of thousands of geographical names that appear to have no connection with each other can result in the materialization of the cultural system, history or order of life they create.  In this study, 70 pieces of 1/25.000 scale maps of the province of Gaziantep have been studied from different angles by aggregating around 8,000 land names. The volume of "personal names" from the sources often referred to in terms of significance is quite remarkable. The fact that men’s names are much more than women’s names, the subject needs to be admitted. In this case, the study will focus on the course of this situation in the historical process.

Women In The Place Names Of Gaziantep
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 126
Atıf : 198
2023 Impact/Etki : 0.028
Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi