Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 55
 İndirme 13
SOYUT DÜŞÜNME BECERİLERİ AÇISINDAN HİKÂYELER ÜZERİNDE ANALOJİK DÜŞÜNME
2020
Dergi:  
Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Piaget’e göre dil gelişimi bilişsel gelişimle paralellik göstermektedir. Bilişsel gelişim evrelerinin en üst basamağı soyut işlemler dönemi olduğundan ve bu dönem ikinci kademedeki öğrencileri kapsadığından, Türkçe öğretmenlerinin bu dönemi çok iyi değerlendirmeleri gerekir. Bu dönemde, soyut işlemler gelişim basamağı ihmal edilince yaşam boyu kullanılacak olan dilin eksik ve kusurlu olması söz konusu olacaktır. Bir ifadeyi anlamayan, kendini ifade edemeyen birey toplumdaki diğer bireylerle sürekli iletişim çatışması yaşar. Bu problemin yaşanmaması için Türkçe dil eğitiminde, öğrencinin seviyesine uygun metinler işlenirken, soyut işlemler dönemiyle ilgili etkinlik ve uygulamalara önem verilmesi gerekir. Bu çalışmada, soyut işlemler döneminde “analojik düşünme” tek başına ele alınmış olup, Refik Halid Karay’ın Memleket Hikâyeleri adı altında toplanmış olan 18 hikâyesinin içinde yer alan duygu ve düşüncelerin, benzetmeler yoluyla ifadesinin dil gelişimi açısından Türkçe dil eğitimindeki önemine dikkat çekilmek istenmiştir. Araştırmanın sonucunda çoğunlukla fen bilimlerinde kullanıldığı bilinen analoji yönteminin Türkçe dil derslerinde de kullanılabileceği ortaya çıkarılmıştır. Bu nitel çalışmada, öyküsel analiz yöntemi kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Think analogy about the stories from the outskirts of thought.
2020
Yazar:  
Özet:

According to Piaget, language development is parallel to cognitive development. Since the top stage of the stage of cognitive development is the period of abstract processes and this period covers students in the second stage, Turkish teachers need to evaluate this period very well. During this period, when the stage of development of abstract processes is ignored, the language that will be used throughout life will be missing and defective. A person who does not understand a phrase, who cannot express himself, experiences a constant conflict of communication with other individuals in society. To avoid this problem in Turkish language education, while processing texts in accordance with the student's level, the activities and practices related to the period of abstract processes should be paid attention. In this study, "analogical thinking" in the period of abstract processes has been addressed alone, and the importance of the emotions and thoughts in the 18 stories of Refik Halid Karay, which have been gathered under the name of Country Stories, through comparisons, the expression in terms of the language development of the Turkish language education has been asked to be attracted. The research has found that the known analogy method used mostly in science can also be used in Turkish language courses. In this study, the method of historical analysis was used.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 616
Atıf : 2.039
2023 Impact/Etki : 0.168
Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi