Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
SPORDA MOTİVASYON ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ: TÜRKÇE UYARLAMA ÇALIŞMASI
2022
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Spor motivasyonu, bireylerin spor yapmalarını, amaçlarına ulaşmak için çaba göstermelerini sağlayan ve sürdüren içsel bir faktördür. Bu çalışmayla, sporcuların spor motivasyonlarını ölçmek amacıyla Mallett ve arkadaşları (2007) tarafından geliştirilen ölçeğin Türkçeye uyarlama çalışması amaçlanmıştır. Bu kapsamda 466 katılımcıdan oluşan Türk örnekleminde, ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Ölçeğin kapsam ve görünüş geçerliliği için dil uzmanları, alan uzmanları, psikolojik danışman, eğitim bilimci ve ölçme ve değerlendirme uzmanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Spor Motivasyon Ölçeğinin yapı geçerliliğini test etmek için DFA kullanılmıştır. DFA analizleri sonunda 24 maddeden oluşan 6 boyutlu bir ölçek elde edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi kapsamında nihai uyum indekslerinin istenilen sınırlar içinde olduğu tespit edilmiştir. Ölçeğin Cronbach Alpha ile hesaplanan iç tutarlılık katsayısı alt boyutlar için .70’in üzerindedir. Ayrıca Türkçe uyarlaması yapılan ölçeğin ölçüt geçerliği yüksek düzeydedir. Bulgulara göre Spor Motivasyon Ölçeğinin sporda motivasyonu ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Son olarak Türkçe SMÖ’nün, cinsiyet ve lisanslı olarak spor yapma durumu açısından anlamlı bulgular ortaya koyduğu görülmüştür

Anahtar Kelimeler:

Validity and Reliability Of Motivation Scale In Sports: Turkish Adaptation Study
2022
Yazar:  
Özet:

Sports motivation is an internal factor that enables and sustains individuals to do sports and to strive to achieve their goals. In this study, scale developed by Mallett et al. (2007) was adapted to Turkish in order to measure the sports motivation of athletes. Therefore, validity and reliability studies of the scale were conducted in a Turkish sample consisting of 466 participants. For the scope and appearance validity of the scale, the opinions of linguists, field experts, psychological counselors, educational scientists, assessment and evaluation experts were consulted. CFA was used to test the construct validity of the Sports Motivation Scale. At the end of the CFA analysis, a 6-dimensional scale consisting of 24 items was obtained. Within the scope of confirmatory factor analysis, it was determined that the final fit indices were within the desired limits. The internal consistency coefficient of the scale calculated with Cronbach Alpha is over .70 for the sub-dimensions. In addition, the criterion validity of the scale, which was adapted into Turkish, is high. According to the findings, it was determined that the Sports Motivation Scale is a valid and reliable measurement tool to measure motivation in sports. Finally, it was seen that Turkish Motivation Scale in Sports revealed significant findings in terms of gender and licensed sports status.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 774
Atıf : 7.457
2023 Impact/Etki : 0.287
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi