Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
İdrar Yolu Enfeksiyonları ile D vitamini ve Katelisidin Düzeyleri Arasında Bir İlişki Var mı?: Çocuk Acil servisinden Kesitsel Gözlemsel Bir Çalışma
2024
Dergi:  
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Katelisidin, üriner sistemde üretilen ve D vitamini tarafından indüklenen önemli bir antibakteriyel peptittir. Bu çalışmada alt ve üst idrar yolu enfeksiyonlarını (İYE) ayırt etmek için katelisidin düzeyleri ile D vitamini düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir Gereç ve Yöntemler: Çocuk Acil Servisinde idrar yolu enfeksiyonu tanısı alan 0-18 yaş arası tedavi öncesi çocukların tam kan sayımı, biyokimya profili, C reaktif protein (CRP), prokalsitonin, 25 hidroksivitamin D ve serum katelisidin düzeylerini analiz ettik. Bulgular: Çalışmaya toplam 72 çocuk (36 sağlıklı ve 36 hasta) dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 83.8±66.22 ay olup, 40’ı (%) kadın, 32’si (%) erkektir. Hasta grubumuzun beyaz küre, nötrofil ve CRP düzeyleri kontrol grubumuza göre daha yüksekti (p=0.050). Alt ve üst İYE’li hastalar arasında katelisidin düzeyleri (5.7±3.7, 9.6±10.9 p=0.810) veya D vitamini düzeyleri (23.3±9.5, 25.9±12.5 p=0.795) açısından anlamlı fark yoktu. Kontrol grubunda D vitamini ile katelisidin düzeyleri arasında pozitif korelasyon bulduk (r:346, p=0.030). Üst İYE’li hastalar ile kontrol grubu arasında katelisidin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.054). Sonuç: İdrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda D vitamini ile katelisidin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, sağlıklı çocuklarda D vitamini ile katelisidin arasında zayıf fakat pozitif bir ilişki bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Is There A Relationship Between Urinary Tract Infections and Vitamin D and Cathelicidin Levels: A Cross-sectional Observational Study From The Pediatric Emergency Department
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: Cathelicidin is a crucial antibacterial peptide that is produced in the urinary system and is induced by vitamin D. In order to distinguish between lower and upper urinary tract infections (UTIs), the association between cathelicidin levels and vitamin D levels was examined in this study. Material and Methods: We analyzed complete blood count, biochemistry profile, C reactive protein (CRP), 25 hydroxyvitamin D, serum cathelicidin levels of pre-treatment children aged 0-18 years who were diagnosed with a UTI in the Pediatric Emergency Room. Results: A total of 72 children (36 healthy and 36 patients) were included in the study. The mean age of the participants was 83.8±66.22 months, with 40 (56%) female and 32 (44%) male. Our patient group had higher white blood cell, neutrophil, and CRP levels than our control group (p=0.050). There was no significant difference in cathelicidin levels (5.7±3.7; 9.6±10.9; p=0.810) or vitamin D levels (23.3±9.5; 25.9±12.5; p=0.795) between patients with lower and upper UTI. We found a positive correlation between vitamin D and cathelicidin levels in the control group (r=0.346, p=0.030). There was no statistically significant difference in cathelicidin levels between patients with upper UTI and the control group (p=0.054). Conclusion: Although there was no significant relationship between vitamin D and cathelicidin levels in children with urinary tract infections, a weak but positive correlation exists between vitamin D and cathelisidin in healthy children.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.066
Atıf : 889
2023 Impact/Etki : 0.012
Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi