Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 2
Ultrasonografi ile Yapılan İnternal Optik Sinir Kılıfı Çapının Seri Ölçümleri Medikal Yoğun Bakım Hastalarının Prognozunu Öngörebilir mi?
2022
Dergi:  
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Optik sinir kılıfı (OSK) subaraknoid boşluk, piamater tabakası ve optik sinir lif tabakasından oluşmaktadır. Subaraknoid boşluk olmaksızın OSK çapı (OSKÇ) internal OKS (iOSKÇ) olarak bilinmektedir. iOSKÇ alanı içerisinde vasküler ağ ile birlikte çok sayıda astrositler bulunmaktadır. Astrositlerin sistemik enfeksiyon, inflemasyon, pro-inflematuvar sitokinler, bazı metabolik hastalıklar ve oksidatif stres ile şiştiği bilinmektedir. Aynı zamanda bu vasküler ağ Yoğun Bakım ünitesindeki (YBÜ) çoğu patoloji nedeniyle değişiklik gösterebilir. Bu çalışmada ultrasonografi ile ölçülen seri iOSKÇ değerleri ile yoğun bakımda yatmakta olan ve intrakraniyal patolojisi olmayan hastalardaki mortalite arasında ilişki araştırılmıştır. Materyal ve metod: Sağ ve sol göz için ortalama iOSKÇ değerleri sırasıyla (iOSKÇsağ) ve (iOSKÇsol) olarak ölçülmüştür. OiOSKÇ (iOSKÇsağ ve iOSKÇsol değerlerinin ortalamaları) ve FiOSKÇ (YBÜ 'de kabul anında ve sonlanım anında ölçülen OiOSKÇ değerlerinin farkı) hesaplandı. Sonuçlar: İnkraniyal patolojisi olmayan 35 hasta çalışmaya dahil edildi. Hayatta kalan ve kalmayan hastalar arasında FiOSKÇ ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (sırasıyla -0.35 [(-0.85)-(-0.10)], 0.60 [(0.21)-(1.00)] mm, p=0.0001). SOFA, APACHE II skoru ve FiOSKÇ ölçümleri arasında yapılan çok değişkenli analize göre FiOSKÇ mortalite açısından bağımsız risk faktörü olarak tespit edilmiştir (p=0.033, OR=10.66 %95 CI [1.21-93.92]). 0.25 mm'den büyük bir FiOSKÇ değerinin %75 sensitivite ve %95 spesifite ile mortalite açısından bir gösterge olduğu tespit edilmiştir. FiOSKÇ ölçümleri ile SOFA, total sıvı dengesi, sepsis durumu, serum albumin düzeyi ve GKS arasında iyi korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: Ultrasonografi ile yapılan seri iOSKÇ ölçümleri akut veya kronik intrakraniyal patolojisi olmayan hastalarda mortalite belirteci olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Can Serial Internal Optic Nerve Sheath Diameters Measured With Ultrasonography Predict The Prognosis Of Medical Intensive Care Patients
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: Optic nerve sheath (ONS) contains subarachnoid space, pia mater layer, and optic nerve fiber layer. ONS diamater (ONSD) without subarachnoid space is known as internal ONSD (iONSD). There are too many astrocytes and vascular network in iONSD area. Astrocytes are known to swell with systemic infection, inflammation, pro-inflammatory cytokines, some metabolic disorders, and oxidative stress. Also, this vascular network can vary by many ICU pathologies. This study investigated the relationship between serial iONSD measured with USG and the prognosis of critically ill patients who had no intracranial pathologies. Material and method: The mean iONSD values for the right eye (RiONSD) and left eye (LiONSD) were measured. MiONSD (the mean of RiONSD and LiONSD) and DiONSD (the difference of final and admission MiONSD of ICU stay) were calculated. Results: 35 ICU patients without intracranial pathologies were included. There was a significant difference between survivors and non-survivors for DiONSD (-0.35 [(-0.85)-(-0.10)], 0.60 [(0.21)-(1.00)] mm respectively, p=0.0001). The multivariate analysis performed between DiONSD, SOFA, and APACHE II score (p=0.033, OR=10.66 %95 CI [1.21-93.92]) indicated that DiONSD was an independent risk factor for mortality. DiONSD values greater than + 0.25 mm was determined to be a predictor of mortality with 75% sensitivity and 95% specificity (LR=14.25, AUC=0.905, p=0.0001). There was a good corelation between DiONSD values and SOFA score, total fluid balance, sepsis, serum albumin level, and GCS level. Conclusion: iONSD measurement with USG can be used to determine the prognosis of ICU patients who have no intracranial acute or chronic pathologies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 394
Atıf : 156
2023 Impact/Etki : 0.021
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi