Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 4
Impact of Social Structure Characteristics of High School and University Students Playing Fencing Sports on Collective Efficacy and Goal Orientation
2022
Dergi:  
Turkish Journal of Sport and Exercise
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı eskrim sporu yapan lise ve üniversite öğrencilerinin sosyal yapı özelliklerinin kolektif yeterlik ve hedef yönelimleri ile ilişkisi olup olmadığını saptamaktır. Bu çalışmada nicel gözleme dayalı betimsel (tarama) araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında aktif lisanslı, lise ve üniversitede öğrenim görmekte olan 302 eskrim sporcusu oluşturmuştur. Araştırmaya katılan eskrim sporcularının hedef yönelimlerini ölçmek için Duda (8) tarafından geliştirilen Türk sporcuları için uyarlanması Toros (24) tarafından yapılan Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği (SGEYÖ), kolektif yeterliklerini ölçmek amacı ile Riggs ve ark. (19) tarafından geliştirilmiş, Türk sporcular için uyarlanması Öcel (18) tarafından yapılmış olan Kolektif Yeterlik Ölçeği (KYÖ) ve sosyal yapı özelliklerini ölçmek için Sosyo-Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Analizlerde; bağımsız örneklem T testi, Pearson Korelasyon testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) testi, Tukey post hoc testi ve Tamhane’s post hoc testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda sporcuların kolektif yeterlik seviyelerinin cinsiyet, millî sporcu olup olmama, anne ve babasının eğitim durumu, eskrim sporuna devam etme süresi ve aile geliri durumuna göre anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilirken, yaş, eğitim durumu, ailede lisanslı başka eskrim sporcusu olup olmaması ve kardeş sayısı durumuna göre anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların hedef yönelimi ve alt boyutlarının cinsiyet, yaş, eğitim durumu, ailede lisanslı başka eskrim sporcusu olup olmaması, millî sporcu olup olmaması, eskrim sporuna devam etme süresi, kardeş sayısı ve aile gelir durumuna göre anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Erkek sporcular ve 14 yaş üstü olan sporcularda kolektif yeterlik ile hedef yönelimi ve alt boyutları arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmazken, kadın sporcularda kolektif yeterlik ve ego yönelimi arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmıştır. Kadın, erkek, 16 yaş ve üstü olan sporcularda hedef yönelimi ve alt boyutları arasında ve ego yönelimi ile hedef yönelimi arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanırken, 14-15 yaş sporcularda görev ve ego yönelimleri arasında anlamlı ilişkiye rastlanmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine whether the social structural characteristics of high school and university students who participate in fencing are related to their collective efficacy and goal orientation. This study uses a descriptive (survey) research model based on quantitative observation. The research is limited to fencing athletes who are active in licensed, high school, and university education in 2020-2021 Academic Year. Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire (TEOSQ), which was developed by Duda (8) to measure the goal orientation of fencing athletes participating in the study, was adapted for Turkish athletes by Toros (24), Collective Efficacy Scale (CES), which was developed by Riggs et al. (19) to measure their collective efficacies adapted for Turkish athletes by Öcel (18) and the socio-demographic information form were used to measure the characteristics of social structure. In the analysis, independent samples t-test, Pearson Correlation test, one-way analysis of variance test (Anova), Tukey post hoc test, and Tamhane's post hoc test were performed. As a result of the research, it was determined that there was no significant difference between the collective proficiency levels of the athletes according to gender, being a national athlete, educational status of their parents, duration of continuing fencing and family income. It was determined that there was a significant difference according to the number of cases. It has been determined that there is no significant difference between the goal orientation and sub-dimensions of the athletes according to gender, age, educational status, whether there are other licensed fencing athletes in the family, whether they are national athletes, duration of fencing, number of siblings and family income. While no significant relationship was found between collective efficacy and goal orientation and its sub-dimensions in male athletes and athletes over the age of 14, a significant relationship was found between collective efficacy and ego orientation in female athletes. While a significant relationship was found between goal orientation and its sub-dimensions, and between ego orientation and goal orientation in athletes aged 16 and older, no significant relationship was found between task and ego orientations in athletes aged 14-15.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Journal of Sport and Exercise

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 626
Atıf : 729
Turkish Journal of Sport and Exercise