Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 1
OVERLOADING IN LOCKDOWN: EFFECTS OF SOCIAL, INFORMATION AND COMMUNICATION OVERLOADS IN COVID-19 DAYS
2021
Dergi:  
İNİF E- DERGİ
Yazar:  
Özet:

İnternet, akıllı araçlar, sosyal ağlar gibi birçok teknoloji son yıllarda insan hayatına dahil olmuştur. Sosyal ağlar bu teknolojik araçların en önemlilerindendir. Sosyal ağların artan bu yaygınlığı, kullanıcıları başedemeyecekleri, işleyemeyecekleri miktarda bilgi, mesaj, paylaşım ve sosyal taleple karşı karşıya bırakmaktadır. Bu başedilemeyecek miktarda akış, aşırıyükleme olarak tanımlanmaktadır. Kullanıcılar ağlarında sürekli akan bilgi miktarından, diğerlerinden gelen sosyal destek, iletişim gibi taleplerden yılgınlık yaşayabilmektedir. Sosyal ağlarda aşırıyüklenme, davranışsal ve psikolojik sonuçlar doğurabilmektedir. Bu çalışmada, Stres-Zorlanma-Çıktı (SSO: Stress-Strain-Outcome) çerçevesi bağlamında bir model kullanılmış ve bireyin tutum ve davranışlarında sosyal, iletişim ve bilgi aşırı yüklenmesinden kaynaklanan değişiklikler incelenmiştir. Araştırma tarama modelinde uygulanmıştır ve Covid-19 sürecinde sosyal ağ kullanıcılarının deneyimlerini inceleyen bu çalışmada 274 katılımcının cevapı analiz edilmiştir. Verilerdeki aykırı değerler, mahalanobis uzaklığı ile düzenlenmiştir. Veriler değerlendirilmeden önce faktör analizleri yapılmış ve geçerliliği ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, sadece bilgi aşırıyüklenmesinin ağ yılgınlığı üzerinde anlamlı bir etkisi vardır. Sosyal ve iletişim aşırıyüklemeleri ağ yılgınlığını anlamlı bir şekilde etkilememektedir. Ağ yılgınlığı, diğer taraftan, devam etmeme niyeti ile anlamlı bir ilişkiye sahiptir. Artan ağ yılgınlığı, devam etmeme niyetini artırmaktadır. Bilgi aşırıyüklemesi yaşayan kullanıcılar, sosyal ağlara yönelik devam etmeme niyeti yaşayabilmektedir. Bununla birlikte, sosyal ve iletişim aşırıyüklemelerinin devam etmeme niyetine yol açmadığı görülmüştür. Kullanıcılar her ne kadar sosyal aşırıyükleme ve iletişim aşırıyüklemesinde yüksek ortalamalara sahip olsalar da sosyal ağlara yönelik yılgınlığa neden olmamaktadır. Özellikle karantina döneminde evlerde kalmak zorunda olan kullanıcıların yapacakları şeylerin sınırlı olması, aşırıyüklemelere ragmen sosyal ağlarda vakit geçirmeye devam edebilmektedir. Cinsiyet açısından ise, kadınların sosyal ağlarda daha fazla aşırıyükleme deneyimlediği tespit edilmiştir. Kadınlar daha fazla iletişim, bilgi ve sosyal aşırıyükleme yaşamaktadır. Ayrıca ağ yılgınlığı ve devam etmeme niyeti ortalamaları anlamlı şekilde daha yüksektir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Özet:

Many technologies such as Internet, smart tools, social networks have been involved in human life. This increasing prevalence of social networks leaves users facing an overwhelming amount of information, messages, sharing, and social demand. This excess amount is defined as overload. The amount of information constantly flowing in users’ networks, social support and communication requests from others can cause fatigue. Overload in social networks can have behavioral and psychological consequences. In this study, a model was used in the context of the SSO (Stress-Strain-Outcome) framework and the changes caused by social, communication and information overloading in an individual’s attitudes and behaviors were examined. The research was applied in survey technique and 274 participants’ responds analyzed in this study that examined the experiences of social network users during the Covid-19 process. Outliers in the data are arranged by Mahalanobis distance. Before the use of the scales, factor analyses were performed and their validity was measured. According to the results, only information overload has a significant effect on fatigue. Social and communication overloads do not significantly affect fatigue. Fatigue, on the other hand, has a significant relationship with discontinuous intentions. Users who experience information overloading may experience discontinuous intentions towards social networks. However, it cannot be said that social and communication overloads have caused discontinuous intentions. Although users have high averages in social overload and communication overload, it does not cause fatigue in social networks. Users who have to stay in homes, especially during the quarantine period, can continue to spend time on social networks, despite overloads. In terms of gender, women were found to feel more overloaded on social networks. Women experience more communication, information and social overload. In addition, the fatigue and discontinuous intentions averages are significantly higher.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İNİF E- DERGİ

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 226
Atıf : 701
2023 Impact/Etki : 0.258
İNİF E- DERGİ