Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
BİPOLAR BOZUKLUK TANILI OLGULARDA HASTALIK ALGISININ KLİNİK ÖZELLİKLER, BAŞ ETME VE ÖZYETERLİLİK İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Birçok fiziksel hastalığın ve bazı ruhsal bozuklukların klinik seyrinde hastalık algısının rolü iyi tanımlanmış olmasına rağmen, şu ana kadar bipolar bozukluk ile ilişkili hastalık algısı hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmada bipolar bozukluk tanısı olan olgularda hastalık algısı, baş etme tarzları ve öz-yeterlilik arasındaki ilişkiyi inceleyerek bu değişkenlerin klinik seyir üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Bu kesitsel çalışmada, Mart 2021- Eylül 2021 tarihleri arasında bipolar bozukluğu olan 157 katılımcıdan oluşan bir kohortu değerlendirdik. Veri toplama araçları olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Kısa Hastalık Algısı Ölçeği, Özyeterlilik Ölçeği ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular Olguların yaş ortalaması 42.08±12.92 yıl idi. Bu katılımcıların 84'ü (%53.5) kadın, 73'ü (%46.5) erkekti. Kısa Hastalık Algısı Ölçeği ile Genel Öz-yeterlilik Ölçeği arasında negatif korelasyon vardı (r=-0.376; p<0.001). Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeğinin planlı problem çözme (r=-0.286; p<0.001); olumlu yeniden değerlendirme (r=-0.337; p<0.001); kaçma-kaçınma (r=0.216; p=0.020) alt boyutları arasında bir ilişki vardı. Kısa Hastalık Algı Anketini tahmin etmek için lineer regresyon analizi yapıldı, anlamlı bir regresyon modeli olduğu bulundu [F (5,151) =13.769; p<0.001] ve bağımlı değişkenlerdeki varyansın %29’unun bağımsız değişkenler tarafından açıklandığı gözlendi. Sonuç Bu çalışma, BB tanılı hastalarda hastalık algılarının özyeterlilik, başa çıkma tarzı ve klinik özellikler ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Olumlu hastalık algılarını artıran ve olumsuz hastalık algılarını azaltan müdahaleler, hastalık sonuçları üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Between Illness Perception and Clinical Characteristics, Coping, Self-efficacy In Cases Diagnosed With Bipolar Disorder
2022
Yazar:  
Özet:

Objective Even though the importance of illness perception in the clinical course of many physical diseases and certain mental disorders has been well documented, little is known about illness perception in bipolar disorder. This study reveals the relationship between illness perception, coping styles, and self-efficacy in patients with bipolar disorder. Secondly, to investigate the effects of these variables on the clinical course. Material and Method In this cross-sectional study, we evaluated a cohort of 157 subjects with bipolar disorder recruited from March 2021 to September 2021. Illness perception was measured using the Turkish version of the Brief Illness Perception Questionnaire. Self-efficacy was assessed using the Self-Efficacy Scale. Coping was evaluated using the Ways of Coping Questionnaire. Results Of 157 patients who had bipolar disorder ages’ mean was 42.08±12.92. 84 (53.5%) of these participants were female, 73 (46.5%) of them were male. Brief Illness Perception Questionnaire had a negative correlation between General Self-Efficacy Scale (p<0.001 r=-0.376) and had a negative correlation between The Ways of Coping Questionnaire’s subscales planful problem-solving (r=-0.286 p<0.001) positive reappraisal (r=-0.337 p<0.001) escape-avoidance (r=0.216 p=0.020). Linear regression analysis was performed to predict the Brief Illness Perception Questionnaire, it was found that a significant regression model [F (5,151) =13.769 p<0.001], and 29%, of the variance in the dependent variable, were explained by the independent variables. Conclusion This study demonstrates that illness perceptions are linked with self-efficacy, coping style, and clinical characteristics in patients with BD. Interventions that increase favorable illness perceptions and decrease negative illness perceptions may improve disease outcomes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.217
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi