Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Rekabet Avantajını Tahmin Etmede Stratejik Planlama ve Verimliliğin Rolü
2024
Dergi:  
Trends in Business and Economics
Yazar:  
Özet:

Stratejik planlama ve rekabet avantajı arasındaki ilişkinin niteliğini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılmış ve bazı çalışmalar stratejik planlamanın bir kuruluşun rekabet avantajı üzerinde etkisi olduğunu bulurken, diğer çalışmalar stratejik planlamanın rekabet avantajı üzerinde bir etkisi olmadığını bulmuştur. Bu nedenle, bu araştırma, TAZARA'nın yönetici çalışanlarından toplanan veriler kullanılarak bu ilişkinin aracı değişkeni olarak bir durumsallık değişkenini dahil ederek mevcut sonuçsuz tartışmayı çözmek için yapılmıştır. Araştırma, stratejik planlama (SP) ve rekabet avantajı arasındaki ilişkide verimliliğin aracılık etkisini tespit ederek literatüre katkıda bulunmaktadır. Güvenilirlik, model uyumu ve geçerlilik faktör analizi kullanılarak test edilmiştir. Temel bileşenler analizi ve regresyon analizi Jamovi yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları stratejik planlama (SP) ile rekabet avantajı arasında ve ayrıca verimlilik ile rekabet avantajı arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Verimliliğin stratejik planlama ve rekabet avantajı arasındaki ilişkiye kısmen aracılık ettiği bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, karar vericilerin 21. yüzyılın bu gergin ve şiddetli rekabetinde ayakta kalabilmek için stratejik planlamayı uygularken verimliliğe daha fazla odaklanmalarına yardımcı olacaktır. Bu çalışmanın diğer sektörlerde de tekrarlanması tavsiye edilmektedir. Gelecekteki çalışmalar, diğer ılımlaştırıcı ve/veya aracı değişkenleri de içermelidir.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of Strategic Planning and Productivity In Predicting Competitive Advantage
2024
Yazar:  
Özet:

Studies have been conducted to determine the nature of the relationship between strategic planning and competitive advantage, with some studies presenting that strategic planning has an impact on the organisation's competitive advantage, while other studies present that strategic planning has no impact on competitive advantage. Therefore, this research was conducted to settle this existing inconclusive debate by including a contingency variable as a mediator of this relationship using data collected from management employees of TAZARA. The research study contributes to the literature by determining the mediating effect of productivity on the relationship between strategic planning (SP) and competitive advantage. Reliability, model fit and validity were tested using factor analysis, principal component analysis and regression analysis using Jamovi software. The results of the study show that there is a positive significant relationship between strategic planning (SP) and competitive advantage, and also between productivity and competitive advantage. Productivity was found to partially mediate the relationship between strategic planning and competitive advantage. The results of this study would help decision makers to focus more on productivity when implementing strategic planning in order to survive this tense, fierce competition of the 21st century. Replication of this study in other industries is recommended. Future studies should also include other moderating and/or mediating variables.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Trends in Business and Economics

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.262
Atıf : 14.381
2023 Impact/Etki : 0.623
Trends in Business and Economics