Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
Gömülü üçüncü molar dişlerin ikinci molar dişlere etkisinin KIBT ile değerlendirilmesi
2019
Dergi:  
Selcuk Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı gömülü/ yarı gömülü mandibular üçüncü molar dişlerin pozisyonunun ve gömülü dişle ilişkili ikinci molar dişlerde distal çürük ve eksternal rezorpsiyon oluşumunun konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grubu, diagnostik amaçlı çekilen 87 hastanın KIBT görüntülerinden oluşturuldu.140 gömülü/yarı gömülü mandibular üçüncü molar dişin pozisyonu ve ikinci molar dişlere etkisi (ikinci molar dişin distal yüzeyinde çürük varlığı ve eksternal kök rezorpsiyonu) değerlendirildi. Elde edilen veriler yaş grupları, cinsiyet ve gömülü mandibular üçüncü molar dişlerin pozisyonuna göre analiz edildi. Bulgular: Üçüncü molar dişlerin angulasyonlarındaçok mesioangular (% 49.3) ve horizontal (% 25.7) pozisyon gözlendi. Gömülü kalma seviyesinde ise mandibular üçüncü molar dişlerdefazla sınıf C (% 64.3) pozisyonu değerlendirildi İkinci molar dişlerin distal yüzeyinde çürük oluşumu prevalansı % 20.7 eksternal rezorpsiyon prevalansı ise % 5 olarak bulundu. 18-24 yaş grubunda (% 12.8), gömülü dişin sınıf B (% 11.4) ve mesioangular (% 14.3) pozisyonlarında ikinci molar dişte çürük oluşumu prevalansı diğer gruplara göre daha yüksek olarak bulunmuştur. İkinci molar dişte eksternal rezorpsiyon ise 25-35 ve 35 yaş üstü sadece erkek hastalarda ve gömülü dişin sınıf C (% 5) pozisyonunda belirlenmiştir. Sonuç: KIBT ile üç boyutlu olarak mandibular üçüncü molar dişin pozisyonu, ikinci molar dişle ilişkisi ve ilgili patolojiler daha ayrıntılı ve kesin olarak değerlendirilir. Bu çalışma, gömülü üçüncü molar dişlerle ilişkili değerlendirilen patolojilerden ikinci molar dişlerde distal çürük oluşumu prevalansının yüksek olduğunu ve mezioangular pozisyonun patolojik durumlar için risk faktörü olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte sınıf B pozisyonu çürük oluşumu için, sınıf C pozisyonu ise eksternal rezorpsiyon için daha yüksek risk taşımaktadır.  ANAHTAR KELİMELER Distal çürük, Gömülü mandibular üçüncü molar diş, İkinci molar diş, KIBT, Rezorpsiyon

Anahtar Kelimeler:

The effect of the second molar teeth on the second molar teeth
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to assess the position of the third molar teeth of the embedded/half-covered mandibules and the formation of distal dirt and external resorption in the second molar teeth associated with the embedded teeth by conic radiated computer tomography (KIBT). Tools and Methods: The study group was formed from KIBT images of 87 patients taken for diagnostic purposes.140 embedded/half embedded mandibules were assessed the position of the third molar tooth and the effect on the second molar tooth (the distal surface of the second molar tooth and the external root resorption). The data obtained were analyzed according to age groups, gender and the position of the third molar teeth. Results: In the angulations of the third molar teeth, many mesioangles (49.3%) and horizontal (25.7%) were observed. At the depilation level, the mandibular third molar teeth were classified in class C (64.3%), the second molar teeth distal surface crust prevalence 20.7% and the external resorption prevalence 5%. In the age group of 18-24 years (12.8 percent), the prevalence of cough formation in the second molar tooth in the positions of the buried tooth class B (11.4 percent) and the mesioangular (14.3 percent) was higher than in the other groups. External resorption in the second molar tooth was determined only in male patients aged 25-35 and 35 years and in the C-class (% 5) position of the buried tooth. The result: with KIBT, the position of the third molar tooth in the three-dimensional mandibula, the relationship with the second molar tooth and related pathologies are more detailed and accurate. This study shows that the prevalence of distal fragrance in the second molar teeth from the assessed pathologies associated with embedded third molar teeth is high and that the position of the mesioangular is a risk factor for pathological conditions. However, class B positions are at a higher risk for corrupt formation, while class C positions are at a higher risk for external resorption.  Keywords Distal dirt, Third molar tooth, Second molar tooth, KIBT, Resorption

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selcuk Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 699
Atıf : 255
2023 Impact/Etki : 0.03
Selcuk Dental Journal