Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 31
 İndirme 2
Pediatrik nöro-lupus hastalarının klinik özellikleri: tek merkez deneyimi
2020
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Juvenil sistemik lupus eritematozus (jSLE) kronik, sistemik, relaps-remisyon atakları ile seyreden, birçok sistemi etkileyebilen ve nöropsikiyatrik bulguların da görüldüğü otoimmun bir hastalıktır. Bu çalışma ile jSLE tanılı hastaların tanı esnasında var olan klinik ve laboratuvar özelliklerinin araştırılması ve nörolojik bulguların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2004-2019 tarihleri arasında kliniğimizde American College of Rheumatology (ACR) 1997 kriterlerine göre jSLE tanısı ile izlenen hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulguları kaydedilerek nöropsikiyatrik tutulumu olan hastalar değerlendirildi. Bulgular: jSLE tanısı ile izlenen 40 hastanın 33’ü (%82,5) kızdı (K/E:4,7). Hastalık tanı yaşı ortalama 10,33±2,56 yıldı. Tüm hastaların ortalama izlem süresi 5,9±3,1 yıl idi. Renal tutulum 32 (%80), hematolojik tutulum 27 (%67,5), eklem tutulumu 25 (%62,5) ve mukokütanöz bulgular 19 hastada (%47,5) saptandı. Hastaların 6’sında (%15) nörolojik tutulum tanımlanmıştı ve bu hastaların tümü kızdı. Altı hastanın 5’inde nörolojik tutulum ilk başvuruda vardı. Dört hastada baş ağrısı, 2 hastada nöbet, 2 hastada uyku hali, 1 hastada koreiform hareketler, 1 hastada psikoz ve 1 hastada mononöritis mültipleks mevcuttu. 5’inde eşlik eden nefrolojik ve hematolojik tutulum vardı ve tedavi eşlik eden nefrolojik tutulum göz önüne alınarak düzenlendi. Tüm hastalar hidroksiklorakin, indüksiyon tedavisi olarak pulse metilprednisolon sonrası oral prednisolon ve intravenöz aylık 6 ay siklofosfamid aldı. Üç hastada mikofenolat mofetil ile idame tedavisi yapıldı. Hastaların izleminde nörolojik sekel gözlenmedi. Sonuç: Nörolojik bulgular çocukluk çağındaki SLE hastalarının klinik bulgularına eşlik edebilir ve bazen ilk başvuru nedeni olabilir. Özellikle adelosan dönemde açıklanamayan nörolojik bulguları olan kız çocuklarında otoantikorlar mutlaka değerlendirilmeli ve jSLE akılda tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Clinical characteristics of pediatric neuro-lupus patients: single-center experience
2020
Yazar:  
Özet:

Juvenil systemic lupus erythematosis (jSLE) is an autoimmune disease, seen with chronic, systemic, relaps-remission attacks, which can affect many systems and neuropsychiatric findings are also seen. This study aims to investigate the clinical and laboratory characteristics of patients diagnosed with jSLE and to evaluate the neurological findings. In July 2004-2019, the American College of Rheumatology (ACR) 1997 criteria examined the records of patients monitored with jSLE diagnosis retrospectively. Demographic, clinical, laboratory and imaging findings were recorded and patients with neuropsychiatric constipation were evaluated. Results: 33 of the 40 patients monitored with jSLE diagnosis (82.5%) were angry (K/E:4.7). The diagnosed age was 10.33 ±2.56 years. The average observation time for all patients was 5.9 ± 3.1 years. Renal holding 32 (80%) and hematological holding 27 (67,5%) and joint holding 25 (62,5%) and mucotic findings were found in 19 patients (47,5%) In 6 patients (15%) neurological attitude was identified and all of these patients were angry. In five of the six patients, neurological attitude was presented in the first application. In four patients there were headaches, in 2 patients attacks, in 2 patients sleep, in 1 patient coreiform movements, in 1 patient psychosis and in 1 patient mononorritis. In 5 there was a nefrological and hematological attitude that was accompanied and was organized taking into account the nefrological attitude that was accompanied by treatment. All patients received hydroxycloracine, pulse methylprednisolone post-pulse prednisolone and intravenous cyclophosphamide for 6 months per month as an inductive treatment. Three patients were treated with mikofenolate mofetil. No neurological signs were observed in the patient’s monitoring. Result: Neurological findings may accompany clinical findings of SLE patients in childhood and may sometimes be the first cause of application. Particularly in girls with unexplicable neurological findings in the adelosan period, autoanticors must be assessed and jSLE should be kept in mind.

Anahtar Kelimeler:

Clinical Features Of Pediatric Neuro-lupus Patients: Single Center Experience
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 948
Atıf : 1.244
2023 Impact/Etki : 0.022
Pamukkale Tıp Dergisi