Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 3
Kuzey Ege Denizi’nde (Türkiye) Sarpa (Sarpa salpa, Linnaeus, 1758) (Sparidae) balığının büyümesi ve sömürülmesi
2023
Dergi:  
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sarpa, Sarpa salpa (Linnaeus, 1758), Sparidae familyasının otçul bir türü olup, özellikle deniz çayırlarından Posidonia oceanica türünün önemli bir predatörüdür. Aşırı otçul davranışından dolayı türün ekolojik önemi ekonomik değerini aşmaktadır. Bu yüzden, bu çalışmanın amacı Kuzey Ege Denizi’nde dağılım gösteren Sarpa türünün populasyon dinamikleri konusundaki bilimsel bilgilere yaş dağılımı, büyüme, ölüm ve sömürülme oranlarını ortaya koyarak katkı sağlamaktır. Bu amaçla, 10.2 cm ile 38.0 cm TL boy aralığında değişen 412 birey ticari uzatma ağı ile avlanan balıkçılardan aylık olarak temin edilmiştir. Boy-ağırlık ilişkisi W=0.01898*TL2.883 (r2=0.97) şeklinde ve büyüme tipi ise negatif allometrik olarak tespit edilmiştir. von Bertalanffy büyüme parametreleri L∞=41.6 cm, K=0.21 y-1, ve t0=-1.50 y olarak belirlenmiştir. Toplam ölüm (Z),doğal ölüm (M), balıkçılık ölümü (F) ve sömürülme oranı (E) ise sırasıyla 2.04, 0.44, 0.81 ve 0.65 belirlenmiştir. Balıkçılık ölümü optimum referans noktası (Fopt), balıkçılık ölümü limit referans noktası (Flim), optimum sömürülme oranı (Eopt) ve maksimum verimin sağlanabileceği boy (Lopt) sırasıyla 1.02, 1.36, 0.44 ve 28.6 olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Growth and Exploitation Of Salema Sarpa Salpa (linnaeus, 1758) (sparidae) In The North Aegean Sea, Turkiye
2023
Yazar:  
Özet:

Salema, Sarpa salpa (Linnaeus, 1758), is a herbivorous fish species of the family Sparidae. It is an important predator of benthic algae, especially seagrass Posidonia oceanica. Due to excessive herbivorous behaviour, ecological importance becomes more significant than economical value. Thus, the aim of this study was to contribute scientific knowledge of Salema stock distributed around North Aegean Sea, Turkey with reveal age structure, growth, mortality, and exploitation rates. For this purpose, a total of 412 specimens, varied between 10.2 cm and 38.0 cm TL in length were obtained by commercial gill net fisheries monthly. The length-weight relationship (LWRs) was calculated as W=0.01898*TL2.883 (r2=0.97), and growth type was determined as negative allometric in all sexes. The von Bertalanffy growth parameters were calculated as L∞=41.6 cm, K=0.21 y-1, and t0=-1.50 y, and the total mortality (Z), natural mortality (M), fishing mortality (F), and exploitation rate (E) were calculated as 2.04, 0.44, 0.81, and 0.65, respectively. The fishing mortality optimum reference point (Fopt), fishing mortality limit reference point (Flim), optimum exploitation rate (Eopt) and the length where the maximum yield can be obtained (Lopt) were calculated as Fopt=1.02, Flim=1.36, Eopt=0.44, and Lopt=28.6, respectively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 874
Atıf : 2.434
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi