User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 8
Pulmoner aspergillomada altı yıllık 26 olguluk cerrahi tedavi sonuçları: Tek cerrahi servisinin deneyimi
2011
Journal:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Author:  
DOI:  
10.5578/tt.1755
Abstract:

Pulmoner aspergillomanın cerrahi tedavisi risk açısından nam salmıştır. Cerrahi olarak tedavi ettiğimiz pulmoner aspergillomalı olgularımızın sonuçlarını inceledik. 2003-2009 yılları arasında kliniğimizde cerrahi olarak tedavi uyguladığımız 26 pulmoner aspergillomalı olguyu ve operasyon sonuçlarını retrospektif olarak inceledik. Yirmi biri erkek, beşi kadın olan olguların yaş ortalamaları 44 ± 11.6 (dağılım: 28-70) yıl idi. Olgular grup A (basit aspergilloma; n= 8), grup B (kompleks aspergilloma; n= 18) olarak iki gruba ayrıldı. En sık altta yatan hastalık %61.5 ile tüberkülozdu. Operasyon için belirlenen en sık endikasyon altısı masif veya tekrarlayan ataklar şeklinde olan 15 (%57.6) olguyla hemoptiziydi. Diğer olgular hafif semptomları bulunan veya asemptomatik seyreden olgulardı. On beş (%57.6) olguya lobektomi, 8 (%30.6) olguya wedge rezeksiyon veya segmentektomi, 2 (%7.6) olguya pnömonektomi, 1 (%3.8) olguya kavernoplasti uygulanmıştı. Postoperatif olarak 15 olguda komplikasyon gelişti. Kompleks aspergillomalı olguların %72.2'sinde komplikasyon izlenirken, basit aspergillomalı olguların %25'inde görüldü (p= 0.03). En çok görülen komplikasyonlar uzamış hava kaçağı, ampiyem ve ekspansiyon kusuruydu. Kompleks aspergilloma için lobektomi uygulanan 1 (%3.8) olguda bronkoplevral fistül gelişti ve postoperatif 20. günde hasta kaybedildi. Ortalama hastanede yatış süresi 12.9 gündü. Olgular ortalama 44 ay takip edildi. Üç yıllık sağkalım basit aspergillomalı olgularda %100 iken, bu oran kompleks aspergillomalı olgularda %90 idi (p> 0.05). Takip sürecinde 2 (%8) olguda hastalığın tekrarladığı saptandı. Ancak hemoptizi semptomunda nüks izlenmedi. Lokalize pulmoner hastalığı bulunan olgularda morbidite daha az saptanmaktadır. Pulmoner fonksiyonları yeterli olan, asemptomatik ve semptomatik aspergillomalı olgularda parankim koruyucu cerrahi rezeksiyon; hayatı tehdit edebilecek hemoptizi ataklarını ve rekürrensi en aza indirdiğinden, kabul edilebilir morbidite-mortalite ve iyi sağkalım sonuçlarıyla uygulanabilir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 161
Cite : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi