Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
Erken fetomaternal dolaşım ve transvaginal renkli dopier ultrasonografi
1993
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

  Transvaginal renkli dopier ultrasonografi, erken gebelikte fetomaternal dolaşımın ayrıntılı olarak ortaya konulmasını mümkün kılmıştır. Gebelik yaşı ilerledikçe, uteroplasental dolaşımın tüm segmentlerinde periferik dirençte düşme ve dolayısı ile kan akım hızında artış görülür. Aynı bulgu, umbilikal arter, fetal aorta veya intrakranial kan damarlarında gözlenir. Damar direncinde belirgin azalma, serebral damarlarda, fetal aorta ve umbilikal arterden daha önce olur. Bu olgu ise; embryonal beyin dokusuna yeterli oksijen ve glukoz sağlanmasını sağlamaya yönelik serebral otoregülasyon mekanizması ile izah edilebilir. Luteal kan akım RI (Resistance index)'ında, 6.-12. gebelik haftalarında, önemli bir fark yoktur. Normal ve dış gebelik luteal kan akım RI değerleri arasında da herhangi bir fark yoktur. Halbuki; normal gebeliğe kıyasla, düşük tehdidi, tam olmayan düşük ve missed abortion'da luteal kan akım Rl'ı belirgin ölçüde yüksektir. Düşük tehdidi olgularında, luteal akımın takibi prognoz hakkında fikir verebilir. Buna karşılık; normal gebelikler ile düşük tehdidi normal sonuçlanan veya düşük olan ve anembryonik gebelik olgularında, uteroplasental damar periferik direnç ve kan akım hızında herhangi bir fark gözlenmez. Gözlenebilir retrokoryonik hematom olan 21 vakanın % 46'sında, hematom tarafındaki spiral arterlerde RI yüksek ve PSV (peak systolic velocity) düşük olarak saptanmıştır. Bu bulgu, spiral arter duvarının hematom tarafından baskısına bağlı olarak geliştiği şeklinde yorumlanabilir. Gebelik prognozuna bakılmaksızın, normal gebelik ve düşük tehdidi olgularında fetal arter RI ve PSV değerlerinde bir fark gözlenmez. Bu bulgu ise; muhtemelen erken gebelikte dolaşımı koruyucu mekanizmanın daha olgunlaşmaması ile açıklanabilir. Missed abortion'da ise; uterin arter ortalama RI değeri normal gebeliğe oranla düşük olmasına karşın, spiral arterler RI değerinde bir fark yoktur. Bazı çalışmacılar ise, missed abortion'da RI değerinin 0.63 ya da üstünde olduğunu bildirmektedirler. Normal gebeliğe oranla, anembryonik gebelikte uterin ve spiral arter RI değerinin daha düşük olduğu, ancak bazı çalışmalarda değişmediği bildirilmektedir. Myom ve gebelik olgularında ise; radial arterde artmış kan akımı mevcuttur ve artmış plasental östriol ile açıklanabilir. Ayrıca transvaginal renkli dopler ultrasonografi, gestasyonel trofoblastik hastalıkların değişik şekillerinin tanımında ve ayırımında yardımcı olabilir. Bu teknik pelvik anjiografinin yerini alan iyi bir seçenek olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi