Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 91
 İndirme 35
KEŞAN HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİİ HAZİRESİNDE BULUNAN MEZAR TAŞLARI
2020
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmamızda Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii haziresi içerisinde, günümüze sağlam olarak gelebilmiş 11 adet mezar yer almaktadır. Bu mezarlardan 1 tanesi sandık mezar( sembolik lahit) diğerleri toprak mezardır. Mezar taşlarının hepsinin fotoğrafları çekilmiş ve kitabeleri okunmuştur. Örneklerin hepsinin başlık tipleri, formları ve bezeme özellikleri ele alınarak Türk mezar taşı sanatı içerisindeki yerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada her bir mezar taşı ayrı ayrı ele alınmış ve taşlar üzerinde genel bir değerlendirme yapılmıştır. İncelemiş olduğumuz mezar taşlarından 1’i XIX. yüzyıl, 1’i XVIII. yüzyıla, 1’i de XVI. yüzyıla tarihlenmektedir. 3 adet mezar taşında ise taşlar toprak altında kaldığı için tarih okunamamıştır. Diğerlerinde tarih bulunmamaktadır. Taşlarda işleme yöntemi olarak zemin oyma tekniği uygulanmıştır. Sade örneklerin ön planda olduğu mezar taşlarında süsleme kompozisyonu açısından asma, kıvrık dallar, gül demetleri, selvi olmak üzere bitkisel karakterli motiflere yer verilmiştir. Haziredeki mezar taşları sosyal ve kültürel açıdan Osmanlı mezar taşı geleneğini devam ettiren örnekler olarak dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The funeral stones found in Hersekzade Ahmed Pasha
2020
Yazar:  
Özet:

In our investigation, the Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camii in June contains 11 tombs that can be fixed to date. One of these tombs is a tomb and the other is a tomb. All the pictures of the tomb stones were taken and the books were read. Through the head types, shapes and characteristics of all the examples, the place in the Turkish tomb stone art has been tried to be determined. In the study, each grave stone was treated separately and a general assessment on the stones was made. The 1st of the tomb stones we looked at. 1st century and 18th century. 1st and 16th centuries. It dates to a century. There are three stones on the tomb, but the stones are not underground, and the history is not read. Other people do not have history. The method of processing of stones is the method of the ground processing. From the point of view of the decoration composition in the tomb stones where simple samples are on the forefront, the motifs of plant character, such as hanging, curved branches, roses, selvi, are placed. The tomb stones in the Hazired attract attention as examples of the Ottoman tomb stone tradition from a social and cultural point of view.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 542
2023 Impact/Etki : 0.097
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi