Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 8
Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Bireysel ve Takım Sporu Yapmasındaki Kişilik Özelliklerinin İletişim Beceri Düzeylerine Etkisi
2022
Dergi:  
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören, üniversite öğrencilerinin bireysel ve takım sporu yapma durumlarına göre kişilik özelliklerinin, iletişim becerileri düzeylerine olan etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Örneklem Spor Bilimleri Fakültesi, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük, Rekreasyon ve Spor Yöneticiliği bölümlerinden rastgele yöntemle seçilmiş 263 gönüllü öğrenciden oluşmuştur. Türkçe geçerlilik- güvenilirlik çalışması Karancı ve ark. (2007) tarafından yapılan, Eysenck Kişilik Envanteri, Korkut (1996), tarafından geliştirilen ve geçerlik güvenirliği yapılmış, İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış Sosyo -Demografik sorular içeren anket formu kullanılmıştır. Cinsiyetin, Nörotisizm kişilik üzerine anlamlı düşük etkisi olduğunu gösterirken, Dışa- dönüklük, Psikotisizm, Yalan, kişilik özellikleri ile iletişim üzerine cinsiyet etkisinin istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Bulgular cinsiyet ve spor türü olarak incelendiğinde Nörotisizm Dışa- dönüklük, Psikotisizm, Yalan, kişilik özellikleri ile iletişim beceri düzeyi üzerine spor türü etkisinin istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır Araştırmada, Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin cinsiyet, bireysel ve takım sporu yapma durumlarının bulgularına göre kişilik özelliklerinin iletişim beceri düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, Eysenck Kişilik Envanteri alt ölçeklerinde yer alan kişilik tiplerinden sadece Nörotisizm kişilik özelliğinin kadınlarda, erkek öğrencilere oranla kişilik özelliğinin cinsiyet üzerine anlamlı etkisi olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Individual Team Sports and Personality Traits Of The Students Of The Faculty Of Sports Sciences On Their Communication Skill Levels
2022
Yazar:  
Özet:

This study has been conducted to examine the effects of personality traits on communication skills of university students studying at the Faculty of Sport Sciences, based on their involvemenet in individual and team sports. The sample consisted of 263 volunteer students randomly selected from Faculty of Sports Sciences, Physical Education and Sports Teaching, Coaching, Recreation and Sports Management departments in the 2021-2022 academic year. The Communication Skills Assessment Scale, whose Turkish validity-reliability study was conducted by Karancı et al. (2007) and a questionnaire containing socio-demographic questions prepared by the researcher, whose Eysenck Personality Inventory was developed and validated by Korkut (1996), were used as data collection tools in the research. While it was observed that gender had a significantly lower effect on Neuroticism personality, no statistically significant difference was found between the effects of personality traits such as Extraversion, Psychoticism and Lying and gender on communication (p>0.05). When the findings are examined in terms of gender and sport type; There was no statistically significant difference between personality traits such as Neuroticism, Extraversion, Psychoticism and Lying, and the effect of sport type on communication skill level. In the study, it was concluded that there was no statistically significant difference in the level of communication skill of personality traits according to the findings of gender and individual-team sports status of university students studying at the Faculty of Sport Sciences. As a result, it was found that only Neuroticism personality trait, which is one of the personality types in the Eysenck Personality Inventory subscales, has a significant effect on gender compared to male students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   other

Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi