Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 4
Tiroid Fonksiyon testlerinin analitik performansının değerlendirilmesinde; 6 sigma metodolojisi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Altı sigma seviyesi, performansın değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasında kalitenin bir ölçütüdür. Altı Sigma ölçümü, internal kalite kontrol (İKK) stratejisi oluşturmak ve sıklığını planlamak için klinik laboratuvar rehberliğinde bir öz değerlendirme yöntemi olarak kullanılabilir. Çalışmamızda rutindeçok istenen testlerden olan tiroid fonksiyon panelinin (TSH, sT3 ve sT4) analitik aşamasının sigmametrik değerlendirmesini amaçladık. Materyal ve Metod: Retrospektif olarak incelediğimiz 3 aylık TSH, sT3 ve sT4 testlerinin sigma değerlerini; bias, varyasyon katsayısı ve toplam izin verilebilir hata (TEa) parametrelerini kullanarak belirledik. Bias’ı, İKK hedef verilerinden; varyasyon katsayısını ise İKK verilerinden yararlanarak hesapladık. TEa parametresini; Ricos’un biyolojik varyasyon verilerine göre belirledik. Sigma ölçütlerine göre analitik performans değerlendirmesinde ">5”, “4-5”, “3-4" ve "<3" değerlerini sırasıyla "çok iyi", "iyi", "minimum" ve "kabul edilemez" olarak kategorize ettik. Bulgular: TSH, sT3 ve sT4 testlerinin her üç İKK seviyesinin 3 aylık verilerine göre hesapladığımız sigma değerlerini sırasıyla>3.74,> 2.27 ve >1.73 olarak bulduk.  Sonuç: Tiroid fonksiyon testlerinin analitik performansını 6 sigmaya göre değerlendirdiğimizde; TSH performansının iyi,  sT3 ve sT4 performansının ise düzeltilmesi gereken durumda olduğunu saptadık. Genellikle laboratuvarlar İKK verilerinden elde edilen varyasyon katsayısı ile analitik dönem kalitesini yönetse de, sigmametrik değerlendirme daha sıkı bir İKK yapmamız gerektiğini bize göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi