Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
 İndirme 1
Toplumda Yaşayan Postmenopozal Osteoporotik Kadınlarda Sarkopeni ve Denge
2021
Dergi:  
Bağcılar Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sarkopeni ve osteoporoz, ortak risk faktörlerini ve biyolojik yolları paylaşır. Bu çalışmada postmenopozal osteoporozlu hastalar, Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu (EWGSOP) tarafından önerilen algoritma kullanılarak sarkopeni açısından tarandı ve sarkopenik hastalarda denge bozukluğu araştırıldı. Yöntem: Elli üç postmenopozal osteoporotik hasta, EWGSOP tarafından önerilen algoritmaya göre sarkopeni açısından değerlendirildi. Algoritmada yer alan parametrelerden yürüme hızının değerlendirilmesinde zamanlı kalk&yürü testi (ZKY), kavrama gücü ölçümünde Jamar el dinamometresi ve kas kütlesi ölçümünde baldır çevresi (cm) kullanıldı. Denge, Berg denge ölçeği ve fonksiyonel yeterlilik ZKY kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Ortalama yaşı 65,48±9,12 (47-84) yıl olan 53 postmenopozal osteoporoz hastası çalışmaya alındı. On altı hasta (%30,2) bir önceki yıl içinde düşme bildirdi, 22 hastada (%41,5) kırık öyküsü ve 17 hastada (%32,1) annede kalça kırığı öyküsü vardı. Sekiz (%15,1) hastada sarkopeni saptandı. Sarkopenik ve sarkopenik olmayan hastaların denge ölçümleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sadece kas kütlesi denge ile pozitif zayıf bir korelasyon ve anlamlı bir ilişki gösterdi (r=0,28, p<0,05). Sonuç: Sarkopenik hastaların oranı çok düşük saptandı ve sarkopenik hastalarda denge bozukluğu anlamlı değildi. Sarkopeni taramasında kas kütlesinin ölçümü için antropometrik ölçümler yerine daha objektif yöntemlerin kullanılması, daha doğru veri sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Postmenopausal osteoporosis in women living in society
2021
Yazar:  
Özet:

Scope: Sarkopenia and osteoporosis share common risk factors and biological pathways. In this study, patients with postmenopausal osteoporosis were scaned in terms of sarcopene using the algorithm recommended by the European Senior Sarkopene Working Group (EWGSOP) and balanced disorders in sarcopene patients were studied. Method: Fifty-three postmenopausal osteoporosis patients were evaluated in terms of sarcopene according to the algorithm recommended by EWGSOP. In the assessment of the speed of walking from the parameters included in the algorithm, the timely rise and walk test (ZKY) was used in the measurement of capability, the Jamar hand dynamometer and the muscle mass measurement of the wheat circle (cm). Balance, Berg Balance Scale and Functional Qualification were assessed using ZKY. The findings: 53 postmenopausal osteoporosis patients with an average age of 65.48±9.12 (47-84) years were taken to study. Sixteen patients (30,2%) decline in the previous year, 22 patients (41,5%) had a history of breaking and 17 patients (32,1%) had a history of mother's neck breaking. In eight (15.1% of patients, sarcopene was detected. There was no significant difference between balanced measurements in sarkopenic and non-sarkopenic patients (p>0,05). Only the muscle mass showed a positive weak correlation and a meaningful relationship with the balance (r=0.28, p<0.05). The result: the proportion of sarcopenial patients was very low and the imbalance in sarcopenial patients was not meaningful. The use of more objective methods instead of anthropometric measurements for the measurement of muscle mass in the scan of Sarkopeni will provide more accurate data.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Bağcılar Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 284
Atıf : 6
Bağcılar Tıp Bülteni