Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 66
 İndirme 22
NFT / KRİPTO SANAT VE HAREKETLİ GRAFİK İLİŞKİSİ
2021
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Sanat eserinin teknik olanaklarla yeniden üretimi sanayi devrimi ile birlikte düşünce ve sanat çevrelerini meşgul etmiştir. Fotografla başlayan sanat eserinin çoğaltılması birtakım etik sorunları beraberinde getirirken tartışmalarında yaşanmasına neden olmuştur. Teknolojilerin değişikliğe uğrattığı üretim biçimleri, toplumsal yapınında değişmesine ve yeni gerçekliklere ulaşılmasına olanak tanımaktadır. Arttırılmış gerçek, yapay zeka gibi üretim biçimlerini değişikliğe uğratan gelişmelerin yanında, sanat eserinin üretiminde de yeni yaklaşımlar ve gerçeklikler oluşmaktadır. Bu makalede, teknik olanaklarla sanat eserinin yeniden üretilmesinin kripto sanat olarak adlandırılan, Non-Fungible Token (NFT) diğer bir deyişle değiştirilemez eşsiz varlıkların üretim sistemi, yöntemi, platformları ile birlikte değerler sistemi incelenmektedir. Aynı zamanda, Ethereum block zinciri üzerinden ERC-721 ve ERC-1155 gibi eşsiz değer üreten standart sözleşme ve hesap kodlarına iliştirilmiş sanat eseri veya temsili varlığın değer olarak kabul görmesinin sosyolojik ve ekonomik yönüyle sanatçıya kazandırdığı yeni hareket alanı irdelenmektedir. NFT’nin blokzincir teknolojisi, genel yapısı ve kullanımı hakkında detaylar incelenerek teknik detaylarıyla birlikte kripto sanat kavramı açıklanmaktadır. Temel yapısı, limitler, kullanım giderleri anlatılarak NFT’nin bir parçası olmanın yöntemleri adım adım belirtilmektedir. Değiştirilemez eşsiz varlıkların temel özelliği olan akıllı sözleşmelerle Ethereum arasındaki kripto kod ilişkisi açıklanmaktadır. Kripto sanat kavramının hareketli grafiklere temelden bağımlılığı ve kripto sanat eserinin üretim yöntemlerine yönelik belirleyiciler ifade edilmektedir. HTTP protokolü yerine IPFS protokolü ile verinin merkeziyetsizleştirmesinin gerçekleştirildiği ve kolektif üretimin hipergerçek yaşam biçimlerinin bir sonucu olduğu gerçeğinden hareketle dijital sanat üretim biçimlerinin devinimi üzerinde durulmaktadır. Bununla birlikte teknolojik yenilikler ve üretim biçimleri ilk örneklerinden başlayarak incelenip tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

NFT/Crypto Art and Moving Graphic Relationship
2021
Yazar:  
Özet:

The re-production of the artwork with technical possibilities, along with the industrial revolution, has engaged the thought and art environments. The reproduction of the art work that began with a photographer has led to a number of ethical issues that have led to the discourse. The forms of production in which technologies are changing enable them to change their social structure and reach new realities. In addition to the developments that have changed the forms of production, such as augmented reality, artificial intelligence, new approaches and realities are also formed in the production of the artwork. In this article, the re-production of the artwork with technical possibilities is called the crypto art, Non-Fungible Token (NFT) in other words, the production system, method, and platforms of unchanged unique assets are studied together with the values system. At the same time, the new sphere of movement in which the artist is recognized as a value by the artwork or representative asset attached to the standard contracts and account codes that produce unique value, such as ERC-721 and ERC-1155, through the Ethereum block chain. The concept of crypto art is explained along with the technical details by studying details about the blockchain technology, its general structure and use. Basic structure, limits, use costs, and methods to be part of the NFT are indicated step by step. The main feature of unchanged unique assets is the crypto code relationship between smart contracts and Ethereum. The concept of crypto art is expressed by the dependency of moving graphics and determinants towards the methods of production of crypto art work. The HTTP protocol instead of the IPFS protocol is focused on the imaging of digital art production forms by moving from the fact that data is decentralized and collective production is a result of hyper-real life forms. However, technological innovations and forms of production are studied and discussed from the first examples.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 348
2023 Impact/Etki : 0.085
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences