User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 11
Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığının Amfizem Fenotipinde Egzersiz Kapasitesini Etkileyen Faktörler
2020
Journal:  
Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: Çalışmamızın amacı Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığının (KOAH) amfizem fenotipindeki olgularında egzersiz kapasitesini etkileyen faktörlerin ve egzersiz programlarının hastaların klinik durumları üzerine etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Amfizem tanısı almış olup egzersiz programına alınan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalara 2 ay süresince aerobik ve rezistif egzersiz programı uygulandı. Hastaların egzersiz kapasitesi 6 dakikalık yürüme testi mesafesi (6DYM) ile, dispne algısı modifiye Medical Research Concile (mMRC) dispne skoru ile, ve semptom şiddetleri KOAH değerlendirme anketi ile (CAT) değerlendirildi. Ayrıca 1. saniyedeki Force Ekspiratuar Volümleri (FEV1), Force Vital Kapasiteleri (FVC) ve beden kitle indeksleri (BKİ)’de kaydedildi. Program sonu klinik durumdaki değişimler ve yürüyüş testinden elde edilen yürüme mesafesi ile diğer klinik özellikler arasında ilişki analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 66 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 64, %91’i erkekti. Program sonu değerlendirmede 6DYM’de (p=.000), mMRC’de (p=.000) ve CAT değerlerinde (p=.000) istatistiksel olarak anlamlı fark elde edildi. Başlangıç 6DYM ile BKİ (r=.355), mMRC (r=.553), FEV1% (r=.323) ve FVC% (r=.277) ile korelasyon saptandı. Program sonu 6DYM’de meydana gelen gelişim ile mMRC (r=.279) ve FEV1% (r=.262)’de meydana gelen değişimler arasında ilişki bulundu. Sonuç: Bu çalışma, amfizem hastalarında egzersiz kapasitesinin vücut kompozisyonu, solunum fonksiyonları ve semptomlarla ilişkili olduğunu, egzersiz programlarının egzersiz kapasitesi, dispne ve hastalık semptomları üzerine olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi