Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 5
KAYSERİ ŞER’İYE SİCİLLERİ’NE GÖRE AİLENİN OLUŞUM SÜRECİNDE KADIN’IN ROLÜ (1700-1720)
2019
Dergi:  
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şer’iyye Sicilleri, kadılar tarafından yapılan yargılamalar sonucu verilen hükümlerin kaydedildiği defterlerdir. Bu siciller, şehir ve bölge tarihçiliği açısından birinci elden kaynak  hükmündedir. Özellikle çalışma konumuzu kapsayan aile yapısı ve kadının toplumsal statüsü bağlamında da detaylı bilgiler içermesi hasebiyle bu kayıtlar önem arz etmektedir. Günümüzde yaygın bir kanaat olan Osmanlı toplumunda hakim olan çok eşlilik ve çocuk sayısının fazlalığı yanında kadına biçilen rolün toplumda söz söyleme hakkının olmaması, zorla evlendirilmesi ve tek işinin çocuk doğurmakla sınırlandırılmasıdır. Yanlış olarak bilinen bu algının XVIII. asrın başlarına tesadüf eden döneme ait Kayseri Şer’iyye Sicilleri’ne dayalı olarak yaptığımız incelemelerde Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı bir sancak olan Kayseri’de bu şekilde olmadığı göze çarpar. Tek eşliliğin hakim olduğu, çok eşliliğin istisna olmakla beraber, çocuk olmadığında gerçekleştiği terekelerdeki alacak ilamlarından tespit edilebilmektedir. Kadının da toplum içerisinde söz sahibi olduğu, sahip olduğu hakları da yine bu kayıtlardan öğrenilebilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The role of KADIN in the process of the family's occurrence (1700-1720)
2019
Yazar:  
Özet:

The scripts are the scripts in which the judgments made by women are recorded. These records are first-hand source in terms of city and region history. These records are especially important in the context of the family structure and the social status of the woman, including detailed information. The role given to the woman, along with the excess of the many marriages and children that dominate in the Ottoman society today, is that there is no right to speak in society, forced marriage, and the limitation of the only business to childbirth. This is a misconduct of the XVIII. In the early centuries of the time of coincidence, Kayseri Sher'i's research based on the registers that we do in Kayseri, which is linked to the Ottoman Empire, shows that this is not the way. The only gender is dominated, with the exception of the multi-gender, it can be identified from the promises that will be received in the terecles that occur when there is no child. The woman has the right to know what she has in the community and what she has the right to know from these records.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 461
2023 Impact/Etki : 0.412
Erzurum Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi