Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
İÇ ANADOLU’DA GÖRÜLEN ÖNEMLİ TAHIL VE NOHUT HASTALIKLARI
2006
Dergi:  
Biotech Studies
Yazar:  
Özet:

Buğday (Triticum spp.), arpa (Hordeum vulgare) ve nohut’un (Cicer arietinum L.) üretimleri sırasında karşılaşılan biyotik ve abiyotik stres faktörleri nedeniyle ekonomik anlamda önemli verim ve kalite kayıpları oluşabilmektedir. Buğdayda; Sarı Pas (Puccinia striiformis f.sp. tritici ), Sürme (Tilletia foetida ve Tilletia caries) ve Rastık (Ustilago tritici), Arpada; Arpa Yaprak Lekesi (Rhynchosporium secalis), Arpa Çizgili Yaprak Lekesi (Pyrenophora gramineum), Nohutta; Antraknoz (Ascochyta rabiei) hastalıkları biyotik stres faktörleri olarak Orta Anadolu şartlarında öne çıkanlardır. Bu hastalıkların kontrolünde genellikle; uygulamanın kolay olması, hedefe hızlı ulaşılması nedeniyle kimyasal uygulamalar üreticiler tarafından öncelikle tercih edilmektedir. Kimyasallar önerilen şekilde kullanılsa bile; üretim maliyetlerini bir miktar arttırması, ciddi yatırımların yapıldığı ve önemli bir pazar haline gelen organik üretimde kullanım kısıtlamalarının olması belki daha da önemlisi çevreye/bitkiye olan olumsuz etkileri sorunlara neden olmaktadır. Kimyasal uygulamalar sonucunda ortaya çıkan kalıntılar ya da yeni oluşan bileşikler biyolojik ortamı etkilemekte, dengeleri bozabilmekte hatta besin zincirine girerek insanda bile toksik etki oluşturabilmektedir. Kamu kaynaklarının kullanımı noktasında; insan ve çevre sağlığında oluşabilecek olumsuzlukların giderilmesi için belirli bir maliyetin oluşması da önemli bir dezavantajdır. Tüm bu olumsuzluklar dikkate alındığında hastalıklarla mücadelede genetik dayanıklılık; üreticiler tarafından kullanılabilecek uygun, ucuz ve pratik bir kontrol metodu olarak alternatif bir yaklaşımdır. Bu makale; 17-21 Eylül 2007 tarihinde gerçekleştirilen Tarımsal Yayımı Geliştirme Projesi (TARGEL) Eğitimi sırasında katılımcılara Bitki hastalıkları ve Dayanıklılık Islahı konularında verilen eğitim notlarından yararlanılarak oluşturulmuştur. Derlemenin yazım aşamasında Dr. Hüseyin AKTAŞ tarafından 2001 yılında yazılan ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığınca 80 sayfa olarak basılan Önemli Hububat Hastalıkları ve Sürvey Yöntemleri Kitapçığından ve Zirai Mücadele Teknik Talimatlarının ilgili kısımlarından yararlanılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Important diseases and diseases seen in Anatolia
2006
Dergi:  
Biotech Studies
Yazar:  
Özet:

The crop (Triticum spp.The biotic and abiotic stress factors encountered during the production of arpa (Hordeum vulgare) and nohut (Cicer arietinum L.) can cause significant economic performance and quality losses. Puccinia striiformis (Puccinia striiformis f.sp. Tritici ), Tilletia (Tilletia foetida and Tilletia caries) and Rastık (Ustilago tritici), Arpada; Arpa leaf leaf leaf (Rhynchosporium secalis), Arpa linear leaf leaf leaf (Pyrenophora gramineum), Nohutta; Antraknosis (Ascochyta rabiei) diseases are highlighted in the Middle Anadolu conditions as biotic stress factors. In the control of these diseases, chemical applications are often preferred by manufacturers, because they are easy to apply and quickly reach the target. Even if the chemicals are used as recommended, the increase in production costs, the limitation of the use of organic production, which has made serious investments and has become a major market, may, more importantly, cause problems with the negative effects on the environment/plants. The remains or newly formed compounds resulting from chemical applications can affect the biological environment, break the balances, and even enter the nutritional chain and create toxic effects even in humans. In the use of public resources, the creation of a certain cost to eliminate the negative effects that may occur in human and environmental health is also a significant disadvantage. Genetic resistance in the fight against diseases, taking into account all these disadvantages, is an alternative approach as an appropriate, cheap and practical control method that can be used by manufacturers. This article was created using the training notes given to participants in the fields of plant diseases and resistance hydration during the Education of the Agricultural Publishing Development Project (TARGEL) held on 17-21 September 2007. During the writing phase, Dr. Written by Hussein AKTAŞ in 2001 and the Ministry of Agriculture and Rural Affairs Agricultural Research General Directorate Plant Health Research Department, published as 80 pages by the President of the Republic of Hussein AKTAŞ, has been taken advantage of the Library of Important Diseases and Survey Methods and the relevant sections of the Technical Guidelines for Zirai Fighting.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Biotech Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 2.243
Biotech Studies