Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 5
İNTİHAR GİRİŞİMİ OLAN ERGENLERDE PERİFERİK İNFLAMASYON PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Hematolojik parametreler, psikopatoloji ve inflamasyon arasındaki ilişkiyi göstermek için kullanılabilen periferik inflamasyon belirteçleridir. Bu çalışmada intihar girişiminde bulunan ergenleri sağlıklı ergenlerle hematolojik parametreler açısından karşılaştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Ekim 2018 - Mart 2020 tarihleri arasında Çocuk Acil Servisine başvuran 765 ergenin hemogram kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Kontrol grubu, benzer yaş ve cinsiyet özelliklerine sahip, yukarıda belirtilen dönemde çocuk hastalıkları polikliniğinde muayene edilen, organik veya psikopatolojik herhangi bir tanısı olmayan ergenlerin hemogram kayıtlarından oluşturuldu. Dışlama kriterleri uygulandıktan sonra intihar girişimi olan 95 vaka ve 95 kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Vaka ve kontrol grupları istatistiksel olarak nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), monosit/lenfosit oranı (MLR), ortalama trombosit hacmi (MPV) ve eritrosit dağılım genişliği (RDW) parametreleri açısından karşılaştırıldı. BULGULAR: İntihar girişimi olan ergenlerde NLR ve MLR değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Diğer parametreler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. NLR ve MLR parametreleri açısından ek psikiyatrik tanılara göre ayrılan olgu grubunun üç alt grubu arasında istatistiksel olarak fark yoktu. Ancak NLR, bu üç alt grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu. SONUÇ: İntihar girişiminde bulunan ergenlerin NLR ve MLR parametreleri kontrol grubuna göre daha yüksek saptandı. İntihar girişimi olan ergenlerde inflamatuar parametrelerin değerlendirilmesi ile ilgili daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Peripheral Inflammation Parameters In Adolescents With Suicide Attempts
2022
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: Haematological parameters are peripheral inflammation markers that can be used to demonstrate the relationship between psychopathology and inflammation. In this study, we aimed to compare adolescents who attempted suicide with healthy adolescents in terms of haematological parameters. MATERIAL AND METHODS: The haemogram records of 765 adolescents admitted to the Paediatric Emergency Service between October 2018 and March 2020 were retrospectively evaluated. The control group was created from the haemogram records of adolescents who had similar age and sex characteristics, who had been examined in paediatric outpatient clinics during the above-mentioned period and who did not have any organic or psychopathological disorder. After implementation of the exclusion criteria, 95 adolescents with suicide attempts and 95 healthy adolescents were included in the study. The case and control groups were statistically compared in terms of neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte/lymphocyte ratio (MLR), mean platelet volume (MPV) and red cell distribution width (RDW) parameters. RESULTS: It was found that in adolescents with suicide attempts, NLR and MLR values were significantly higher than in the control group. There was no significant difference between the groups in terms of other parameters. In terms of NLR and MLR parameters, there was no statistical difference among the three subgroups of the case group separated according to the psychiatric diagnoses. However, NLR was found to be significantly higher in comparison with the control group of these three subgroups. CONCLUSIONS: The NLR and MLR parameters of adolescents who attempted suicide were higher than those of the control group. There is a need for more comprehensive studies on the evaluation of inflammatory parameters in adolescents who have attempted suicide.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.047
Kocatepe Tıp Dergisi