Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 50
 İndirme 15
Beklenen Güven Ölçeği Türkçe Uyarlaması: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması
2021
Dergi:  
Alanya Akademik Bakış
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Beklenen Güven Ölçeğinin Türkçe uyarlamasını, geçerlilik ve güvenilirlik analizlerini yapmaktır. Metodolojik çalışmanın örneklemini 412 yetişkin birey oluşturmuştur. Ölçeğin Türkçeye uyarlaması çeviri, geri çeviri, uzman görüşlerinin alınması, ölçeğin oluşturulması, ilk test ve sonrasında yeniden test verilerinin toplanması aşamalarından oluşmuştur. Ölçek geçerlilik analizi için kapsam geçerlilik katsayısı hesaplanmış, yapı geçerliliği için doğrulayıcı faktör analizi ve madde ayırt edici gücü analizi yapılmıştır. Ölçek güvenilirliği için toplam ölçek ve alt boyutlarının iç tutarlılık göstergesi Cronbach alfa değerleri, zamana göre değişmezlik özelliği için t testi ile ilk ve yeniden test puanları üzerinden grup ve boyut düzeyinde karşılaştırma değerleri ve sınıf için korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucu 15 maddeden oluşan ölçeğin tüm maddeleri korunmuştur. Ölçeğin Türkçe uyarlamasının kapsam geçerlilik katsayısı 0.98 olarak bulunmuştur. Ölçeğin Cronbach alfa değeri tüm ölçek için 0.765, beklenen art niyet boyutunun aritmetik ortalaması 3.63, standart sapması 0.65, sınıf içi korelasyon katsayısı 0.974, Cronbach alfa değeri 0.814 beklenen iyi niyet boyutunun ise aritmetik ortalaması 3.34, standart sapması 1.06, sınıf içi korelasyon katsayısı 0.927, Cronbach alfa değeri 0.725 bulunmuştur. Beklenen art niyet ve beklenen iyi niyet açısından katılımcılar değerlendirildiği zaman art niyet beklentisinin daha güçlü olduğu tespit edilmiştir. Erkek katılımcıların kadın katılımcılara açısından her iki boyut açısından istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Beklenen Güven Ölçeği Türkçe Uyarlaması: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to make the Turkish adaptation of the Expected Trust Scale, validity and reliability analyses. The sample of the methodological study was made by 412 adults. Adaptation of the scale to the Turkish forms: translation, replication, receipt of expert opinions, creation of the scale, first test and then re-test data collection. The scale validity ratio for the scale validity analysis was calculated, the verifying factor analysis for the structure validity and the substance distinctive force analysis were carried out. The internal consistency indicator of the total scale and sub-dimensions for scale reliability Cronbach alpha values are calculated by the first and re-test points for the t test for the variability feature, the comparative values for the group and size level and the correlation ratings for the class. As a result of the verifying factor analysis, all matters of the scale consisting of 15 substances were preserved. The scale of the Turkish adjustment of the measure was 0.98. The Cronbach alpha value of the scale is 0.765, the arithmetic average of the expected art intention size is 3.63, the standard deviation is 0.65, the interclass correlation ratio is 0.974, the Cronbach alpha value is 0.814; the expected good intention size is the arithmetic average is 3.34, the standard deviation is 1.06, the interclass correlation ratio is 0. 927, Cronbach alpha value was 0.725 found. The expectation of art intention and the expectation of good intention when the participants are evaluated, the expectation of art intention is stronger. There was no statistically significant difference between the male and the female participants in both dimensions.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Alanya Akademik Bakış

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 381
Atıf : 926
Alanya Akademik Bakış