Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 41
 İndirme 13
ZİHİNSEL YETERSİZLİK, SPOR VE RUHSAL UYUM İLİŞKİSİ
2019
Dergi:  
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı; spor yapan ve yapmayan hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan bireylerin hem ebeveyn hem de eğitmen değerlendirmesi üzerinden ruhsal uyum düzeylerini belirlemek ve aynı zamanda cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir.Araştırma grubunu spor yapan ve yapmayan yaşları 8-12 arasında değişen Xyaş9,78±1,30 29’u kız %42,6 , 39’u erkek %57,4 olmak üzere toplam 68 hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan birey oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, sosyo-demografik değişkenlerle ilgili bilgiler araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Araştırmanın amacına ulaşmak için; ölçüm aracı olarak Hacettepe Ruhsal Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğe ait toplam puan dağılımı için çarpıklık ve basıklık değerlerine bakıldığında dağılımın normal olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda betimsel istatistikler frekans f , yüzde % , yararlanılmış, bağımsız örneklerde farkı belirlemek için t-testi, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için pearson korelasyon analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan çocukların spor yapma değişkenine göre ruhsal uyum, nevrotik ve davranış sorun düzeyleri ebeveyn ve eğitmen görüşleri açısından incelendiğinde, spor yapan çocukların ruhsal uyum, nevrotik ve davranış sorun düzeylerinin, spor yapmayan çocuklara göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Diğer davranış sorun düzeyleri ebeveyn ve eğitmen görüşleri bakımından incelendiğinde ise, spor yapan çocukların diğer davranış sorun düzeyleri spor yapmayan çocuklar ile benzer olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, cinsiyet ve yaş değişkenleri incelendiğinde gruplar içinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik, Ruhsal uyum, Özel sporcu

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Emotional Adjustment, Sport and Intellectual Disability
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research; individuals with mild intellectual disability sports and nonsports determine the level of emotional adjustment through both parent and teacher evaluation and also examine whether they differ according to gender and age variables at the same time. The study group consists of 68 individuals with mild intellectual disability, whom are aged between 8-12 Mage=9,78±1,30 29 of female %42.6 and 39 of whom are male %57.4 .Within the scope of there search, information about sociodemographic variables was collected by the personal information form created by researchers. To reach the purpose of there search; Hacettepe Emotional Adjustment Scale was used as a measurement tool. When the skewness and kurtosis values of the total point distribution of the scale are examined, it is determined that the distribution is normal. In this direction, descriptive statistics were used frequency f , percentage % and t-test to determine difference in independent samples, Pearson correlation analysis methods to determine relations between variables. According to the results of their search, when emotional adjustment, neurotic and behavioural problems of children with mild intellectual disability are examined in terms of parent and teacher opinions, it is determined that emotional adaptation, neurotic and behaviour problem levels of sports children are better than non-sports children it was. When other behaviour problem levels were examined in terms of parent and teacher opinions, it was determined that the other behaviour problem levels of the children performing sports are similar to those of non-sports children. In addition, when gender and age variables were examined, statistically significant differences were found among the groups

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 1.470
2023 Impact/Etki : 0.324
Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi