Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN AFGANİSTAN’A MÜDAHALESİ VE ULUSLAR ARASI SİSTEMDE ARTAN GÜÇ KAYBI
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kendi güdümünde tek kutuplu dünya sistemini konsolide etmek için dünyanın sayılı enerji kaynaklarının bulunduğu Orta Asya’da kontrol sağlamayı hedefleyen ABD, 11 Eylül terör saldırılarını gerekçe göstererek Afganistan’a müdahale etmiş ve Taliban rejimini devirmiştir. Ancak 20 yıl süren savaş neticesinde Afganistan’da bir türlü inşa edilemeyen ulus devlet, oluşan ağır ekonomik, askeri ve personel maliyetler nedeniyle kamuoyunun işgale karşı artan tepkileri, ABD’yi 15 Ağustos 2021’de yönetimi tekrar Taliban’a bırakarak geri çekilmeye zorlamıştır. ABD’nin sahip olduğu göreceli üstün güç kapasitesine rağmen Çin ve Rusya, askeri, politik ve ekonomik olarak ABD’nin hareket kabiliyeti uluslararası sistemde daraltılabilmektedir. Bunun soncunda uluslararası sistem ise tek kutuplu olmaktan çıkarak çok kutupluluğa doğru evrilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The United States’ intervention in Afghanistan and the increasing power loss in the inter-national system
2022
Yazar:  
Özet:

The United States, which aims to control Central Asia, where the world has numerous energy sources to consolidate the one-pole world system, has intervened in Afghanistan by justifying the September 11 terror attacks and overthrowing the Taliban regime. But, as a result of the 20 year-long war, the nation state, which was in any way unbuilt in Afghanistan, the increasing public reactions to occupation due to heavy economic, military and personnel costs, forced the United States to withdraw by leaving its administration again to the Taliban on 15 August 2021. Despite the relatively superior power capacity that the United States possesses, China and Russia can reduce the U.S. movement capacity in military, political and economic terms in the international system. In the end, the international system evolves from being a single-pole to a multi-pole.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.797
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi