Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 86
 İndirme 1
COVID-19 Tedavisinde Famotidin Kullanımı
2021
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Famotidin, bir H2 reseptör antagonistidir ve in vitro çalışmalarda antiviral özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Pantoprazol, proton pompası inhibitörlerinden biridir. Bu çalışmada, COVID-19 tedavisinde Famotidinin ile Pantaprazolun etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya en az 48 saat famotidin ve pantaprazol tedavisi verilen ve hastanede yatan hastalar dâhil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar bulguları hasta dosyalarından geriye dönük olarak incelendi. Hastalar famotidin grubu ve pantoprazol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranları açısından karşılaştırıldı. Ayrıca gruplar arasında taburculukta oksijen saturasyonu normal olan hasta sayısı, oksijen desteğine ihtiyaç duyulan gün sayısı, ateşli gün sayısı ve hastanede kalış süresi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 179 Covid-19 hastası (85 famotidin grubu, 94 pantoprazol grubu) dâhil edildi. Demografik bulgular ve dispne dışındaki diğer semptomlar her iki grupta benzerdi. Pantoprazol verilenlerde dispne, kronik hastalıklar ve steroid verilen hasta sayısı daha yüksekti. Mortalite ve YBÜ ihtiyacı her iki grupta benzerdi (sırasıyla p=0.25, p=0.26). Famotidin verilenlerde ateşli gün sayısı, hastanede kalış süresi ve oksijen desteği gerektiren gün sayısı daha azdı (sırasıyla p=0.04, p=0.003, p=0.014). Sonuç: Famotidin, hastanede tedavi gören COVID-19 hastalarında yoğun bakım ihtiyacını ve mortaliteyi azaltmadı. Hastalık şiddetini ve ölüm oranını azaltmak için yeni tedavilere ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Famotidine In Covid-19 Treatment
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Famotidine is an H2 receptor antagonist (H2RA) and has been shown to have antiviral properties in in-vitro studies. Pantoprazole is one of the proton pump inhibitors (PPI). In this study, it was aimed to compare the efficacy of Famotidine with Pantoprazole in the treatment of COVID-19. Material-method: Patients who were hospitalized and given famotidine and pantoprazole treatment for at least 48 hours were included in the study. Demographic, clinical and laboratory findings of the patients were analyzed retroprospectively from the patient files. While the primary endpoints were the need for an intensive care unit (ICU) and death, the secondary endpoints were the absence of the need for oxygen support, fever to normal levels, and length of hospital stay. Results: A total of 179 Covid-19 patients (85 (47.5%) famotidine, 94 (52.5%) pantoprazole) were included in the study. Demographic findings and other symptoms except dyspnea were similar in both groups (p> 0.05). Dyspnea, chronic diseases, and the number of patients given steroids were higher in those who were given pantoprazole (p <0.05). Mortality and ICU need was similar in both groups (p> 0.05). The number of days with fever, duration of hospitalization, and the number of days requiring oxygen support was less in those given famotidine (p <0.05). Conclusion: Famotidine did not reduce the need for intensive care and mortality in COVID-19 patients treated in the hospital. New antivirals are needed to reduce disease severity and mortality.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.234
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi