Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Yeni Araştırmalar Işığında Sardis'te Lidya Sarayları
2023
Dergi:  
Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lidya krallarının, özellikle de Kral Kroisos’un sarayı geçmişte çok ünlüydü; dolayısıyla yeri ziyaretçiler ve arkeologlar tarafından yüzyıllar boyunca araştırılmıştır. Lidya Dönemi Sardisi’nin merkezindeki güncel kazılar, Akropol ve aşağı şehir arasında orta kademeli bir bölgeyi saray kompleksinin oturduğu mevki olarak tanımlamamızı sağlamıştır. Bu mevkinin sarp yerbetimi iki bin yılı aşkın süre boyunca anıtsal teras yapılarıyla düzenlenmiş ve genişletilmiştir. Terasların üzerindeki binalar sistemli olarak yerlerinden sökülüp talan edilmiş durumda olsalar bile, geriye kalan seçkin mimari ve küçük buluntular bize bu yapılar hakkında fikir vermektedir. Yeni buluntular Sardis’in Persler tarafından yağmalandığı MÖ 547 yılına aittir ve aralarında insan kalıntıları ile gümüş Lidya sikkelerinden oluşan bir define de bulunmaktadır. İkinci bir saray alanı ise Akropolde tanımlanmıştır. Bu alanın aşağı saraya bir tünelle bağlanmış olması muhtemeldir. Aşağı saray bölgesi, Erken Demir Çağ ve Tunç Çağ yapılarını da içeren uzun soluklu anıtsal iskan tarihini açığa çıkarmıştır, ancak bu erken tabakalar aşağı şehirde henüz keşfedilmeyi beklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Lydian Palaces At Sardis In The Light Of New Research
2023
Yazar:  
Özet:

The palace of the Lydian kings, and in particular the palace of Croesus, was famous in antiquity, and has been sought by visitors and archaeologists for centuries. Recent excavation in the center of Lydian Sardis allows us to identify a region intermediate between the Acropolis and the lower city as the site of one palatial complex. The steep topography was regularized and expanded through monumental terraces over a period of more than two millennia. Elite architecture and finds give us an impression of the buildings on these terraces in the Lydian period, although systematic salvage and looting have removed most structures. Recent finds include the remains of the Persian sack of Sardis in 547, including human remains and a hoard of Lydian silver coins. A second palatial complex was identified on the Acropolis, perhaps linked to the lower palace through a tunnel. The area of the lower palace has produced a long sequence of monumental occupation, including Early Iron Age and Bronze Age buildings, the earliest occupation remains yet discovered at the city.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi