Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 10
BİR KÜLT OLGUSU OLARAK KIRGIZİSTAN “TAŞTAR ATA” KURGANI
2022
Dergi:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

“Taştar Ata” Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan kutsal olarak görülen mekânlardan bir tanesidir. Taştar Ata aynı zamanda içerisinde taş balbalların, obooların, adak ağaçlarının, petrogliflerin geleneksel Kırgız evi Boz Üy’ün, bu-lunduğu, İslâmiyet’le harmanlanarak yeni form almış eski Türk halk inançla-rının izlerinin görüldüğü, çeşitli amaçlarla ibadet ve ritüellerin yapıldığı bir kurgandır. Kırgız Türkleri kutsal gördükleri mekânları, ata mezarlarını ve bu tarz mekânları atalarının ruhlarına dua etmek, onlara saygılarını sunmak, kurban kesmek, sağlık, çocuk, para, iş vd. dileklerini dilemek, ata ruhların-dan koruyuculuk istemek için sıklıkla ziyaret etmektedirler. Bu ziyaretler sı-rasında yapılan dinî uygulamalar ve benzeri ritüellerde iç içe geçmiş birden çok kült [dağ, taş, ata, ölü, ateş, ağaç vb.] açığa çıkmaktadır. Bu çalışmada, Kırgız Türkleri için kutsal olan Taştar Ata’da animist dönemden İslamiyet dö-nemine kadar ulaşan atalar kültü başta olmak üzere, iç içe geçmiş diğer kült-ler, kutsal mekân ziyaretleri ve bunların işlevleri açısından incelenerek değer-lendirilmiştir. Ayrıca madde-alkol bağımlısı, insanların tıp merkezi bünyesin-deki hekimler tarafından yürütülen “Lapidopisikoterapi” (LPT] madde bağımlı-lığı ve ruhsal sorunların taşa dönüştürülmesi esasına dayanan tedavinin Taş-tar Ata’da sağaltım ve rehabilitasyon amaçlı kullanımı ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 86
2023 Impact/Etki : 0.038
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi