Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 1
Uluslararası Yatırım Tahkiminde Üçüncü Kişi Finansmanı
2022
Dergi:  
Public and Private International Law Bulletin
Yazar:  
Özet:

Uluslararası yatırım tahkiminde üçüncü kişi finansmanından yararlanma, son yıllarda gittikçe artmaktadır. Üçüncü kişi finansmanında finansör, tarafı olmadığı bir uyuşmazlığın taraflarından birini finanse ederek yargılamanın sonucunda elde edilecek meblağdan pay almayı hedeflemektedir. Bu sayede kendisine fon sağlanan taraf, tahkim masraflarını ödemekten kurtulmaktadır. Davayı kaybettiği takdirde de finansöre herhangi bir geri ödeme yapması gerekmemektedir. Tahkim masrafları, finansör tarafından karşılanacağından dolayı finanse edilen tarafın adalete erişim hakkı tesis edilmiş olacaktır. Bunun yanında üçüncü kişi finansmanı, yargılama sırasında oluşabilecek masraflara ilişkin riskin, finansör ile paylaşılması noktasında da önemli katkılar sağlamaktadır. Hemen belirtmek gerekir ki finansörler, uyuşmazlıkları finanse etme konusunda oldukça seçici davranmakta ve yüksek başarı şansı görmediği başvuruları -yaklaşık %90 oranında- reddetmektedir. Finansmanın sağlanması için finansör ile kendisine finansman sağlanan taraf arasında bir finansman sözleşmesinin akdedilmesi gerekmektedir. Bu sözleşmenin niteliği doktrinde tartışmalı olsa da sui generis olarak değerlendirilmesinde fayda olduğu çıkarımında bulunulmuştur. Uluslararası yatırım tahkiminde üçüncü kişi finansmanının yargılamaya olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bunların başında hakemlerin tarafsızlık ve bağımsızlıklarına halel getirilmesi hususu gelmektedir. ICSID Tahkim Kuralları Temmuz 2022 değişiklikleri ile bu konuda önemli bir adım atılmış ve üçüncü kişi finansörün kimliğinin bildirilmesi düzenleme altına alınmıştır. Finansörün tahkim yargılamasına oluşturabileceği olumsuz etkilerden bir diğeri de davaya etkin müdahale etmesi olacaktır. Çalışmanın son bölümünde finansörün oluşturabileceği bu gibi menfi zararlara değinilip son olarak masraflar için teminat yatırma yükümlülüğünün finansörün varlığı durumunda ne şekilde ele alınması gerektiği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Third-party Funding In International Investment Arbitration
2022
Yazar:  
Özet:

The use of third-party funding in international investment arbitration has increased significantly in recent years. In thirdparty funding, funders finance a legal claim in which they have no pre-existing interest with the aim of receiving financial benefit. In this way, the funded party avoids paying arbitration costs. If the case is lost, the funded party additionally doesn’t have to make any repayments to the funder. The right to access to justice is established because of the arbitration costs covered by the funder. Third-party funding also provides significant contributions with regard to sharing with the funder the risks of costs that may arise during the tribunal. One should note that funders are very selective about financing disputes and reject 90% of applications if they don’t see a high chance of success. In order to provide funding, a funding agreement must be signed between the funded party and the third-party funder. Although the legal character of this agreement is controversial in terms of doctrine, considering it as sui generis has been concluded to be beneficial. Third-party funding also has negative effects on the tribunal process in international investment arbitration. The presence of a third-party funder can raise doubt as to the impartiality and independence of the arbitrators. With the 2022 Amendment of the ICSID Arbitration Rules, a major step has been taken by making a new rule about disclosure of third-party funding. Another negative effect of third-party funding is that the funder may want to take full control over the arbitral proceeding. The last part of the study evaluates security for costs when a third-party funder is present.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Public and Private International Law Bulletin

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 329
Atıf : 543
2023 Impact/Etki : 0.052
Public and Private International Law Bulletin