Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Sera biber yetiştiriciliğinde etkin mikroorganizma ve kompost kullanımı
2024
Dergi:  
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada etkin mikroorganizmaların ve kompostun ayrı ve birlikte uygulanmasının ısıtmasız sera koşullarında biber (cv. Pusula F1) yetiştiriciliğinde verim, meyve kalitesi ve yaprak besin elementi içeriği üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırmada 5 konu denemeye alınmıştır: (1) Kontrol, (2) Ecorec kompost uygulaması (KMP), (3) Etkin Mikroorganizma (EM) uygulaması (dikimde ve 15 günde bir sürekli) (EM), (4) Dikimde EM uygulaması +kompost (EM+KMP) ve (5) EM uygulaması (15 günde bir sürekli) +kompost (15EM+KMP). Kontrol dahil olmak üzere tüm uygulamalara toprak analiz sonuçlarına göre mineral gübre uygulaması yapılmıştır. Araştırma Bulguları: Uygulamaların üst aksam ve kök yaş ağırlığına etkileri önemli bulunmuştur. Üst aksam yaş ağırlığı EM uygulamasında en yüksek olmuştur. Kompost uygulamasından en yüksek verim değerleri alınmıştır. Kompost uygulaması ile toplam ve pazarlanabilir verim değerleri sırasıyla %60.4 ve %61.4 artmıştır. Sonuç: KMP ve EM+KMP uygulamalarının verim ve bitki besin elementi alımına etkileri nedeniyle ön plana çıktığı ve yüksek verim ve toprak verimliliğinin sürdürülebilirliği açısından tavsiye edilebilecek uygulamalar olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Effective Microorganisms and Compost Use In Greenhouse Pepper Cultivation
2024
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study was to determine the effects of separate and combined application of effective microorganisms and compost on yield, fruit quality and leaf nutrient content in pepper (cv. Pusula F1) cultivation under unheated greenhouse conditions. Material and Methods: In the research, 5 treatments were included in the experiment: (1) Control, (2) Ecorec compost application (KMP), (3) Effective Microorganism (EM) application (at planting and continuously every 15 days) (EM), (4) EM application + compost at planting (EM+KMP and (5) EM application (continuously every 15 days) + compost (15EM+KMP). Mineral fertilizer was applied to all treatments, including the control, according to the results of soil analysis. Results: The effects of the treatments on shoot and root fresh weight were found to be significant. Fresh weight of the shoot was the highest in EM treatment. The highest yield values were obtained from compost treatment. Total and marketable yield values increased by 60.4% and 61.4% with compost treatment, respectively. Conclusion: It was concluded that KMP and KMP+EM applications stand out due to their effects on yield and nutrient uptake. They can be recommended for the sustainability of high yield and soil fertility.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.076
Atıf : 5.869
2023 Impact/Etki : 0.297
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi