Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Ürolojik cerrahi geçiren 65 yaş ve üstü hastalarda genel ve spinal anestezinin retrospektif olarak irdelenmesi
2016
Dergi:  
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, 65 yaş ve üzeri üroloji hastalarında uygulanan genel ve spinal anestezi yöntemleri arasındaki hemodinamik farklılıklar, ameliyatsonrası yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite oranları araştırıldı. Gereç ve yöntemler: Bu retrospektif çalışmada 01.08.2012 - 01.08.2013 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ürolojikliniğinde ürogenital ameliyat geçirmiş olan 65 yaş ve üzeri 2053 hasta incelendi. Hastaların verileri Anestezi ve Üroloji kliniklerince düzenlenen takipbelgelerinden elde edildi. İnceleme sonunda 264 hasta çalışmaya dahil edildi ve hastalar uygulanan anestezi türüne göre genel anestezi (grup G, n=74)ve spinal anestezi (grup S, n=190) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Yaş, cinsiyet, tanı, ek hastalıklar, kullanılan ilaçlar, ameliyat öncesi laboratuvar verilerigibi demografik veriler, anestezi ve cerrahi süresi, ameliyat sırası verilen toplam sıvı miktarı ve kan ürünü kullanımı kaydedildi. Sistolik ve diyastolikkan basıncı, kalp tepe atımı (KTA) ve kandaki oksijen satürasyon (SpO2) değerleri başlangıçta (0), 10. dakika, 30. dakika, 60. dakika ve ameliyat sonundakaydedildi. Ameliyat sırası ve sonrası gelişen yan etkiler ya da anestezik yönteme bağlı komplikasyonlar ve hastaların ameliyat sonrası takibinde yoğunbakım ihtiyacı ve mortalite sıklığı da kaydedildi. Bulgular: Grup G’de anestezi ve ameliyat süresi daha uzun (sırasıyla, p=0.003, p=0.000), 60. dakika ve ameliyat sonunda KTA değeri daha düşük (sırasıyla,p=0.011, p=0.023) idi. Grup S’de 10, 30. ve 60. dakikalarda ve ameliyat sonunda SPO₂ değerinde düşüş saptandı (p<0.05). Komplikasyon oranı,mortalite oranı, ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesi gereksinimi ve yoğun bakımda yatış oranı anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Sonuç olarak, 65 yaş ve üzeri ürolojik ameliyat geçirmiş olan hastaların retrospektif olarak incelenmesinde, spinal ve genel anestezi arasındahemodinamik takip açısından farklılıklar görüldü.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 319
Atıf : 338
2023 Impact/Etki : 0.038
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi