Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Döviz Kuru Oynaklığı Banka Kredi Kanalını Etkiliyor mu?
2024
Dergi:  
İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Banka kredileri kanalı aktarım mekanizmasının, özellikle Türkiye’de, en çok tartışılan kanallardan birisidir. Döviz kuru oynaklığı ise pek çok çalışmaya göre makro ekonomik, finansal ve politik istikrarsızlığı yansıtması açısından iyi bir göstergedir. Bu çalışmada Türkiye’de banka kredileri kanalının döviz kuru oynaklığından etkilenip etkilenmediğini test edilmektedir. Böylelikle banka kredi kanalının Türkiye’de neden zayıf çalıştığına dair önemli bir bulgu elde etmek istenmektedir. Bu hipotezi test etmek için Vector Auto Regression (VAR) modeli 2011 Ocak – 2023 Eylül dönemi için kullanılmıştır. Etki tepki fonksiyonundan elde edilen bulgular döviz kuru oynaklığının krediler üzerinde negatif bir etkiye sahip olduğunu gösterirken, varyans ayrıştırma sonuçları döviz kuru oynaklığının kredilerdeki değişimi açıklamak için yüksek bir güce sahip olduğunu göstermektedir. Genişlemeci (daraltıcı) para politikasına krediler her zaman artan (azalan) yönde tepki vermeyebilmektedir. Döviz kuru oynaklığının yüksek olduğu (politik, finansal, makroekonomik istikrarsızlığın olduğu) dönemlerde düşük faiz ortamında bile bankalar kredileri artırmayabilmektedir. Çünkü döviz kuru oynaklığının yüksek olduğu dönemlerde bankalar belirsizlik altında risk almaktan kaçınmaktadırlar. Dolayısıyla banka kredileri kanalının daha etkili çalışması için para politikasının yanında makroekonomik finansal ve politik istikrarın da sağlanması gerekmektedir. Jel Sınıflaması: E50, E51, E59

Anahtar Kelimeler:

Does Exchange Rate Volatility Affect The Bank Lending Channel
2024
Yazar:  
Özet:

The bank lending channel is one of the most debated channels of the transmission mechanism, especially in Turkey. According to many studies, exchange rate volatility is a good indicator of macroeconomic, financial and political instability. This study tests whether the bank lending channel is affected by exchange rate volatility in Turkey. Thus, we aim to obtain an important finding on why the bank lending channel works weakly in Turkey. To test this hypothesis, the Vector Auto Regression (VAR) model is used for the period January 2011- September 2023. Evidence from the impulse response function suggests that exchange rate volatility has a negative impact on loans, while variance decomposition results show that exchange rate volatility has a high power to explain the change in loans. Credit may not always respond to expansionary (contractionary) monetary policy in an increasing (decreasing) direction. In periods of high exchange rate volatility (political, financial, macroeconomic instability), banks may not increase lending even in a low interest rate environment. This is because when exchange rate volatility is high, banks avoid taking risks under uncertainty. Therefore, for the bank lending channel to work more effectively, macroeconomic, financial and political stability should be ensured in addition to monetary policy. JEL Classification : E50 , E51 , E59

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 156
Atıf : 541
2023 Impact/Etki : 0.4
İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi