Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 8
AN OPPORTUNITY FOR NURI DEMIRAG THE NATIONAL DEVELOPMENT PARTY THE TRANSITION TO MULTIPARTY LIFE IN TURKEY
2023
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de 1923-1945 dönemindesiyasal hayat tek partili özelliği göstermektedir. 1939-1945 yıllarında yaşanan İkinci Dünya Savaşı’na girmeyen Türkiye, gerek savaş sürecinde gerekse de savaş sonrasında savaşın getirdiği birtakım olumsuzluklarla karşı karşıya kalmıştır. Bu olumsuzluklar dış ve iç etmenlerin etkisiyle iktidar üzerinde çok partili yaşama geçme konusunda zorlayıcı bir etki yaratmıştır. Türkiye’de, gerek iç gerekse de dış şartların zorlamasıyla çok partili hayata geçmek için adım atmaya hazırlandığı sırada Nuri Demirağ Milli Kalkınma Partisi’ni kurmuştur. Parti, siyasal hayatımızda etkin bir varlık gösteremese de partini kuruluşu demokrasi kültürünün tesisi ve çok partili yaşama geçiş döneminde önemli bir katkı sunmuştur. Partinin kurucusu ve başkanı olarak Nuri Demirağ’ın bütün çabalarına rağmen parti içi karışıklıkların sonlanmayışı ve parti etkinliklerinin yanlış noktalardan değerlendirilmesi, partinin siyasal yaşamda silikleşmesine yol açmıştır. 1957 yılında da parti başkanı Nuri Demirağ’ın ölümü üzerine parti kurulunun toplanamaması nedeniyle Milli kalkınma Partisi’nin siyasal yaşamımızdaki varlığı sesiz sedasız bir şekilde sonlanmıştır. Çalışmam bu manada siyasal yaşamımızdaki demokratikleşme süreci adına önemli bir noktada duran Milli Kalkınma Partisi’nin siyasal serüvenini ele almak ve kurucusu olan Nuri Demirağ’ın süreçteki rolünü ortaya çıkarmayı hedefleyerek literatüre katkı sunma amacındadır.

Anahtar Kelimeler:

AN OPPORTUNITY FOR NURI DEMIRAG THE NATIONAL DEVELOPMENT PARTY THE TRANSITION TO MULTIPARTY LIFE IN TURKEY
2023
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

In Turkey in the period 1923-1945 the political life shows a single party character. Turkey, which did not enter the Second World War in the years 1939-1945, had faced a number of negatives brought by the war during the war process or after the war. These disadvantages have created a compulsory impact on the multi-party life on the power by the influence of external and internal factors. In Turkey, when it was prepared to take steps to move into a multi-party life with the force of internal and external conditions, Nuri Demirağ established the National Development Party. The party has not shown an effective existence in our political life, but has made a significant contribution to the establishment of its party, the establishment of the culture of democracy and the transitional period of multi-party life. Despite all the efforts of Nuri Demirağ as the party's founder and chairman, the end of the party's confusion and the assessment of the party's activities from the wrong points have led to the party's disintegration in political life. In 1957 the presence of the National Development Party in our political life, due to the failure of the party council to meet on the death of party chairman Nuri Demirağ, ended without a voice. My work is aimed at addressing the political influence of the National Development Party, which stands at an important point in the name of the democratization process in our political life, and to contribute to literature with the aim of revealing the role of the founder Nuri Demirağ in the process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 404
History Studies