Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
Nefropatisi olan ve olmayan diyabetli hastalarda prokalsitonin düzeylerinin değerlendirilmesi
2018
Dergi:  
Ortadoğu Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Nefropatisi olan ve olmayan diyabetli hastalarda serum prokalsitonin (PCT) düzeylerinin nasıl etkilendiğini araştırarak bu hastalarda PCT’nin bir enflamasyon göstergesi olup olamayacağını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 175 hasta [75 diyabetik nefropati (grup 1), 75 nefropatisi olmayan diyabetik (grup 2) ve 25 non-diyabetik nefropati (grup 3)]  ve 75 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hasta ve kontrol gruplarının serum ve üriner kreatinin, serum high sensitive C-reaktif protein (hsCRP), PCT, beyaz küre, nötrofil, HbA1c ve üriner protein değerleri elde edildi. Üriner protein/kreatinin oranı ve eGFR hesaplandı. Bulgular: Grup 1, 2 ve 3 ile kontrol grubunun PCT değerleri (sırasıyla 0,20-0,19-0,23 ve 0,19)  arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Her 3 hasta grubunun hsCRP düzeyleri ise kontrol grubundan yüksekti (p<0,001). Nefropatili hastaların (diyabetik ve non-diyabetik) GFR değerleri ile PCT (p<0,001; r = -0,475)  ve hsCRP (p<0,001; r= -0,415) değerleri arasında negatif korelasyon saptandı. Diyabetik nefropatili hastalarda GFR 60’ın altında olanlarla GFR 60 ve üzerinde olanlar karşılaştırıldığında;  GFR değerleri 60’dan düşük olanların hsCRP değerleri daha yüksek iken (p<0,05); PCT değerleri arasında fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Diyabetli ve diyabetik nefropatili hastaların PCT değerlerinde anlamlı bir artış yoktu. Ancak PCT düzeyi ile GFR arasında negatif korelasyon mevcuttu. Bu durum özellikle ileri evre kronik böbrek hastalığında, etiyolojik nedenden bağımsız olarak PCT değerlerinde artış olabileceğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of procalcitonin levels in patients with and without diabetes with nephropathy
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: Studying how serum procalcitonin (PCT) levels are affected in patients with and not with diabetes with nephropathy is to determine whether PCT may be an inflammatory indicator in these patients. The study included 175 patients [75 diabetic nefropathy (Group 1), 75 non-nephropathy diabetic (Group 2) and 25 non-diabetic nefropathy (Group 3)] and 75 healthy volunteers. Patients and control groups have obtained serum and urine creatin, serum high-sensitive C-reactive protein (hsCRP), PCT, white clay, neutrophil, HbA1c and urine protein values. Protein/creatine ratio and eGFR are calculated. Results: There was no significant difference between the PCT values of the Group 1, 2 and 3 and the control group (0,20-0,19-0,23 and 0,19 respectively) (p>0,05). HsCRP levels in each 3 patient group were higher than the control group (p<0,001). Negative correlation between the GFR values (diabetic and non-diabetic) and the PCT (p<0,001; r = -0,475) and hsCRP (p<0,001; r= -0,415) were found. Compared with those below GFR 60 and above in diabetic nephropathy patients; whereas those below GFR 60 have higher hsCRP values (p<0,05); there was no difference between PCT values (p>0,05). The result: Diabetic and diabetic nefropathy patients had no significant increase in PCT values. However, there was a negative correlation between the PCT level and the GFR. This situation shows that, in advanced stages of chronic kidney disease, PCT values may increase, regardless of the etiological cause.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ortadoğu Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 312
Atıf : 165
Ortadoğu Tıp Dergisi