Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Feline infeksiyöz peritonitisli kedilerde bazı hematolojik ve biyokimyasal Parametrelerin Araştırılması
2019
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın amacı felin infeksiyöz peritonitisli (FİP) kedilerde bazı biyokimyasal ve hematolojik parametrelerin araştırılmasıdır. Ayrıca kuru form ve yaş from FİP’li kediler arasında analiz edilen bu parameterlerde farlılıkların belirlenmesi de hedeflenmiştir. Çalışmada klinik belirtiler gösteren, sadece Feline Coronavirus (FCoV) Ag veya FCoV Ab pozitif olan 20 adet (çalışma grubu) ve klinik olarak sağlıklı tüm testlerden negatif olan 10 adet (kontrol grubu) kedi kullanıldı. Ayrıca, klinik ve nekropsi bulguları ışığında 20 FİP’li kedi eşit olarak kuru ve yaş from FİP’li olarak iki gruba ayrıldı. Bu hayvanların klinik muayeneleri, hematolojik ve biyokimyasal analizleri yapılarak elde edilen değerler kayıt altına alındı. Çalışmada, yapılan klinik muayenede FİP’li kedilerin sadece solunum sayılarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu (p<0,01), kalp frekansı ve rektal derecelerinde ise önemli farklılıkların olmadığı belirlenmiştir. Yapılan hematolojik analizler sonucunda FİP’li kedilerin total lökosit (WBC) (p<0,01), granulosit (p<0,01) ve monosit (p<0,01) sayılarında kontrol grubuna göre önemli düzeyde artışların olduğu buna karşın total eritrosit (p<0,01) ve lenfosit sayıları (p<0,05) ile hemoglobin (HGB) konsantasyonlarının (p<0,05) ise kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. Biyokimyasal analizler sonucunda FİP’li kedilerin alanin aminotransferaz (ALT) (p<0,01), laktat dehidrojenaz (LDH) (p<0,05), alkalen fosfotaz (ALP) (p<0,05), total bilirubin (TB) (p<0,01), total protein (TP) (p<0,05) ve globülin (G) (p<0,001) değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek, albumin (A) (p<0,05) ve A/G (p<0,001) oranının ise daha düşük olduğu saptandı. Kuru formda bulunan kedilerin BUN, TP, A, G değerlerinin yaş formda bulunan kedilerin değerlerine göre daha yüksek, A/G oranının ise daha düşük olduğu belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen bulgular FİP’li kedilerin hematopoetik sistemi yanında karaciğer ve böbrek fonksiyonlarınında bu infeksiyondan negatif yönde etkilendiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Study of certain hematological and biochemical parameters in cats with Feline infectious peritonitis
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of the study is to investigate certain biochemical and hematological parameters in cats with malignant infectious peritonitis (FIP). It is also aimed at determining differences in these parameters that are analyzed between dry form and age from FIP cats. In the study, clinical symptoms showed, only Feline Coronavirus (FCoV) Ag or FCoV Ab positive 20 cats (study group) and clinically healthy 10 cats (control group) negative from all tests were used. In addition, in light of clinical and necrophic findings, the cat with 20 FIPs was equally dry and the age from FIPs was divided into two groups. The clinical examinations of these animals, hematological and biochemical analyses have recorded the values obtained. In the study, a clinical examination found that cats with FIP only had a higher respiratory number than the control group (p<0,01), while there were no significant differences in their heart rate and rectal rate. According to hematological analyses, the total leukocytes (WBC) (p<0,01), granulosites (p<0,01) and monocytes (p<0,01) have significantly increased according to the control group, while the total erythrosites (p<0,01) and lymphocytes (p<0,05) and the hemoglobin (HGB) concentrations (p<0,05) have significantly reduced according to the control group. The biochemical analysis found that the levels of the field amino-transferase (ALT) (p<0,01), lactate dehydrogenase (LDH) (p<0,05), alkaline phosphotase (ALP) (p<0,05), total bilirubin (TB) (p<0,01), total protein (TP) (p<0,05) and globulin (G) (p<0,001) were statistically significantly high, while the levels of albumin (A) (p<0,05) and A/G (p<0,001) were lower. The BUN, TP, A, G values of cats in the dry form were higher than the values of cats in the age form, and the A/G ratio was lower. As a result, the findings obtained in this study show that cats with FIP, along with the hematopoetic system, are negatively affected by this infection in their liver and kidney functions.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 382
2023 Impact/Etki : 0.068
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi