Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 6
AHMET EMİN YALMAN’IN “KIZIL RUHLU KARA KUVVET” YAZISI VE KONYA'DAKİ AKİSLERİ
2021
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Demokrat Parti (DP) döneminde iktidar ve muhalefetin birbirini eleştirdiği en önemli tartışma konularından birisi de laiklik ve irtica meseleleri olmuştur. Bu dönemde laik düzen karşısında olan çevreler inkılaplardan geri adım atılması için harekete geçmişler, Atatürk’e ve onun heykellerine yönelik saldırılar düzenlemişlerdir. Ülke genelinde olduğu gibi Konya’da da 1950-1960 arası DP iktidarında az da olsa Atatürk inkılaplarına karşı faaliyetlerin meydana geldiği ve bunların basına yansıdığı görülmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında Konya’da DP döneminde inkılap aleyhtarlığı ve irticai faaliyetlerin az olduğu, bu münferit hadiselere sebebiyet verenlerin ise yakalanarak cezalandırıldığı görülmektedir. Buna rağmen ulusal basında olduğu gibi Konya basınında da Atatürk inkılapları aleyhtarlığının ve irticai faaliyetlerin artacağı endişesi gündemi meşgul eden tartışma konularından biri olmuştur. DP’nin Kadınhanı ilçe kongresinde bir delege tarafından “kadınlar çarşafa” sloganının atılması fes, sarık ve Arap harflerinin geri istenmesi gerek ulusal basında gerekse Konya basınında büyük tepkilere neden olmuştur. Konya halkının Atatürk ve inkılaplarına yönelik aleyhte faaliyetlere ve her türlü irticai harekete karşı tepki göstermesine rağmen ulusal basında Konya’da irticai faaliyetlerin olduğuna dair yazılar da yazılmıştır. Bu durumun en bariz örneği ise, Vatan gazetesinin 12 Mart 1951 tarihli sayısında Ahmet Emin Yalman’ın,“Kızıl Ruhlu Kara Kuvvet” başlığı ile Konyalılara ithaf edilen başyazısıdır. Dönemin Konya gazeteleri Ahmet Emin Yalman’ın bu iddiaları karşısında kayıtsız kalmadı ve gazete sütunlarında yer verdikleri köşe yazıları ile tepkilerini dile getirdi. Konya halkı da düzenledikleri mitingler aracılığı ile hassasiyetlerini ortaya koymaya çalışmışlardır.

Anahtar Kelimeler:

Ahmed Emin Yalman's "Kizil Spiritual Black Force" and his acts in Konya
2021
Yazar:  
Özet:

One of the most important issues of debate during the Democratic Party (DP) period, the power and the opposition criticized each other, was secularity and irtica issues. In this period, the surroundings that are faced with the secular order have taken action to be removed from the incrusts, they have organized attacks against Atatürk and his statues. As in the whole country, in Konya and in the 1950-1960 DP power, it is apparent that activities against the Atatürk inculps have occurred and they are reflected in the press. But in general, it is seen that in Konya in the period of the DP there was little inculcation and irticai activities, and those who caused these münferit events were arrested and punished. Nevertheless, as in the national press, as in the Konya press, the worries about the opposition of Atatürk's incrust and the increase in irticai activities have been one of the topics of discussion that engage the agenda. The deployment of the slogan "Women to the Quarter" by a delegate at the Women's District Congress; the refusal of the fess, sarik and Arabic letters in the national press, if necessary, has caused great reactions in the Konya press. Despite the reaction of the people of Konya to anti-Atatürk and their incrust activities and all kinds of irticai movements, the national press has also written that there are irticai activities in Konya. The clearest example of this situation is the headline of Ahmet Emin Yalman in the Vatan newspaper's March 12, 1951 with the title "Red Spirit Land Force" dedicated to the Konyals. The period's Konya newspapers did not remain ignorant against these claims of Ahmet Emin Yalman and expressed their reactions with the corner writings they placed in the columns of the newspaper. The people of Conya also tried to show their sensitivity through the meetings they organized.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 572
2023 Impact/Etki : 0.14
Türk Dünyası Araştırmaları